Читај ми!

Необуздани шарм српског југа

Драма "Коштана“ Борисава Станковића је поново у фокусу пажње. Недавно је премијерно изведена у Народном позоришту у Нишу, а почеле су и пробе за нову представу у Вршцу, због чега истражујемо њена значења у различитим медијима.

Написана као народни комад са певањем, што је био изузетно популаран жанр у српском позоришту у другој половини деветнаестог века, "Коштана“ је од премијере 1900. године у Народном позоришту у Београду била фаворит, публике и критике. Критичари су су истицали истински Станковићев таленат који је на сцену донео аутентично шуштање шалвара, звецкање дуката и необуздани шарм српског југа.

Поред небројено много драмских сценских верзија "Коштане", на нашим сценама је скоро сто година присутна и опера "Коштана“, коју је према Станковићевом тексту компоновао Петар Коњовић, композитор, музиколог, педагог, театролог. Култ "Коштане" је инспирисао и филмске ауторе који су снимили неколико дела потврђујући вишезначне могућности овог музичког комада који отелотворује бујни ерос и истинску сценску поезију у акцији.

О "Коштани“ у различитим медијима говоре музиколог Срђан Тепарић, филмолог Мирољуб Стојановић и редитељка Јана Маричић.

Александар Денић ће представљати Србију на 60. Венецијанском бијеналу уметности, о чему ће говорити у Културном центру, као централни гост емисије.

Теме наших рубрика су и нова изложба Уроша Ђурића у Галерији Факултета ликовних уметности, као и изложба колектива Irwin у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић“. Биће речи и о интригантној младој београдској алтернативној рок групи Дазе, новој књизи Леонарда Коена "Балет губаваца“, у српским књижарама, несвакидашњој представи "Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878“ у Народном позоришту у Суботици, о обновљеној тврђави Фетислам на Дунаву, као и о култном Клубу студената технике, познатијем као КСТ, који ове године обележава седам деценија рада.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Данијела Пурешевић, Светлана Илић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Ана Марија Грбић, Николина Дабетић, Јасмина Мијић, Зорица Којић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво