Читај ми!

Филм

In memoriam Вељко Булајић, Козара

Поводом смрти редитеља Вељка Булајића емитујемо филм "Козара"

Козара је југословенски партизански филм из 1962. године у режији Вељка Булајића и по сценарију Ратка Ђуровића, Стевана Булајића и Вељка Булајића.

Радња филма се заснива на историјском догађају, бици на Козари. Прича прати групу партизана који у шумама Козаре морају да пробију јаке немачке снаге, које су у јуну 1942. године покренуле офанзиву против партизана у том региону.

Иако малобројни, доста слабије наоружани, партизанима додатни терет представља велики број рањеника и избеглих цивила о којима морају да брину. Како би се спасили, бројне мање групе се одлучују на скривање у земуницама, у нади да ће их Немци мимоићи. Козару је бранило 3.500 бораца партизана за леђима су имали 80.000 стараца, жена и деце и око 600 рањеника.

На Козари, на њеним прилазима и шумовитим пропланцима одиграће се жестоке битке за одбрану Козаре чије су оличење шпански борац, командир Вукша и његова чета. Ту ће се видети потресне сцене козарачког збега и трагедија голоруког народа ког непријатељ масакрира. Многи борци умиру херојском смрћу да би њихову пушку прихватили голоруки сељаци и наставили битку.

Главне улоге тумаче: Берт Сотлар, Велимир Бата Живојиновић, Милена Дравић, Оливера Марковић, Драгомир Фелба, Љубиша Самарџић, Михајло Костић Пљака...

Режија: Вељко Булајић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво