Читај ми!

Угљенични отисак човечанства

Глобална прича о климатским променама прати токове и начине употребе енергије која покреће точкове цивилизације.

У овом модерном документарном филму Кинеске глобалне телевизијске мреже посетићемо рудник угља Хеидаигоу. Пример коришћења фосилног горива можда најбоље показује колико је достизање угљеничне неутралности уз задржавање глобалног раста производње тежак посао.

Соларни панели делимично указују на решење, али та технологија још је далеко од савршеног, чак и на огромним кинеским соларним фармама.

И ветар би могао да помогне у уклањању угљеничног отиска човечанства, наше индустрије и потрошње са површине Земље. У Шпанији, аутори филма откривају сасвим ново решење за претварање ветра у електричну енергију.

Да ли је могуће сачувати вишкове зелених киловата у батеријама електричних аутомобила и активирати их у тренутку када је та електрична енергија заиста потребна? Ако се пронађе довољно практично решење, то значи да би Кина 2040. могла да има велике користи од, како се предвиђа, 400 милиона електричних аутомобила. 

Може ли из угљеник из ваздуха једноставно да се утисне дубоко под земљу? И за то већ постоје технологије, на Исланду, али нису једноставне.

Златни грал можда треба тражити у нуклеарној фузији. Неколико значајних међународних подухвата иде у том правцу и успех би представљао велики скок напред за нашу енергетски захтевну врсту.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво