Читај ми!

Угљенични отисак човечанства

Глобална прича о климатским променама прати токове и начине употребе енергије која покреће точкове цивилизације.

У овом модерном документарном филму Кинеске глобалне телевизијске мреже посетићемо рудник угља Хеидаигоу. Пример коришћења фосилног горива можда најбоље показује колико је достизање угљеничне неутралности уз задржавање глобалног раста производње тежак посао.

Соларни панели делимично указују на решење, али та технологија још је далеко од савршеног, чак и на огромним кинеским соларним фармама.

И ветар би могао да помогне у уклањању угљеничног отиска човечанства, наше индустрије и потрошње са површине Земље. У Шпанији, аутори филма откривају сасвим ново решење за претварање ветра у електричну енергију.

Да ли је могуће сачувати вишкове зелених киловата у батеријама електричних аутомобила и активирати их у тренутку када је та електрична енергија заиста потребна? Ако се пронађе довољно практично решење, то значи да би Кина 2040. могла да има велике користи од, како се предвиђа, 400 милиона електричних аутомобила. 

Може ли из угљеник из ваздуха једноставно да се утисне дубоко под земљу? И за то већ постоје технологије, на Исланду, али нису једноставне.

Златни грал можда треба тражити у нуклеарној фузији. Неколико значајних међународних подухвата иде у том правцу и успех би представљао велики скок напред за нашу енергетски захтевну врсту.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара