Читај ми!

Вавилон

Мартовску емисију Вавилон отвара поезија Горана Коруновића чије читање из нове књиге "Манастир“ прати и тумачење Тамаре Крстић.

Изложби уметника Ненада Малешевића "Америка“, отвореној недавно у Салону Музеја савремене уметности, претходила је истоимена књига у којој се Америка промишља и преиспитује на више начина, деконструкцијом појмова као што су интимно, филозофско, правно и политко, слобода, једнакост, правда… а рукопис се "гради“ око дискурса Фукоа, Агамбена, Бодријара, Рансијера, Шмита и Делеза и Гатарија.

С друге стране, проф. др Тамара Ђермановић, која предаје руску књижевност на универзитету у Барселони, објавила је и на нашем језику књигу "Достојевски између Истока и Запада“ за коју би се у ширем контексту могло рећи да одлично кореспондира са Малешевићевим промишљањима Америке као метафоре. Ђермановић следећи, али и преиспитујући ставове познатих тумача Достојевског, од Берђајева до професора Николе Милошевиће и Драгана Стојановића, доноси и неке нове и занимљиве увиде у дело Достојевског.

Још један великан наше књижевности је у фокусу Вавилона. То је Александар Тишма чија се годишњица обележава ове године. Издавачка кућа "Академска књига“ већ годинама уназад истрајава на великом подухвату објављивања његових сабраних дела, а о томе говори проф. др Гордана Раичевић која је уједно и уредник и приређивач овог издавачког подухвата.

Бојан Савић Остојић и Бојан Кривокапић су два писца млађе генерације која су се већ озбиљно афирмисала. И до сада, а посебно је то ове године постало видљиво, њихова дела су била у ужим и најужим изборима за престижне књижевне награде у Србији и у региону. Уз све подразумеване разлике, јер је реч о два веома различита и аутентична писца, њихови романи, "Време воде“ и "Вила фазанка“, имају и неке дубље сличности поред властитог имена аутора на корицама. О сличностима и разликама између ова два романа говори Јасмина Врбавац.

У рубрици Песници читају, стихове из своје нове књиге "Ослушкивање лоса“ говори песник Петар Милорадовић.

О сонетима Вилијама Шекспира коришћеним на филму, говоре Тијана Саватић и Стеван Вуковић, а гледаоци ће видети инсерте из филмова Друштво мртвих песника, Орландо, Десет ствари које мрзим код тебе и Разум и осећајност.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво