Читај ми!

Ерик - Емануел Шмит

По образовању филозоф а по вокацији писац, Ерик - Емануел Шмит пише о свему ономе што чини живот, са његовим тамним али и сунчаним странама. На широкој палети разноврсних судбина и тектонских ломова које људско постојање носи, настаје један изузетно богат књижевни опус који обухвата све жанрове - од драма, романа, прича, есеја... до сценарија за филмове и либрета за опере.

Рођен 1960. у Лиону, студије филозофије у Паризу. Деведесетих година прошлог века, пошто његов други комад "Посетилац" доживи метеорски успех, Ерик - Емануел Шмит напушта место професора филозофије и потпуно се посвећује писању. Следе његове култне драме "Загонетне варијације", "Мали брачни злочини", "Либертен" и друге, које му доносе титулу најизвођенијег франкофоног аутора у свету.

Почетком новог миленијума објављује романе и приповетке: "Јеванђеље по Пилату", "Други живот Адолфа Х.", "Миларепа", "Оскар и госпођа у ружичастом мантилу", "Кончерто у спомен на једног анђела", "Ватрена ноћ"...

За своје драме и театарске адаптације прозних дела која се, на више од 50 језика, играју широм планете, Ерик - Емануел Шмит добио је Гран при Француске Академије за целокупно позоришно дело. Иако његов опус броји готово стотину наслова, Шмит каже да би му био потребан још један живот да би написао све оно што жели. 

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво