Читај ми!

Ерик - Емануел Шмит

По образовању филозоф а по вокацији писац, Ерик - Емануел Шмит пише о свему ономе што чини живот, са његовим тамним али и сунчаним странама. На широкој палети разноврсних судбина и тектонских ломова које људско постојање носи, настаје један изузетно богат књижевни опус који обухвата све жанрове - од драма, романа, прича, есеја... до сценарија за филмове и либрета за опере.

Рођен 1960. у Лиону, студије филозофије у Паризу. Деведесетих година прошлог века, пошто његов други комад "Посетилац" доживи метеорски успех, Ерик - Емануел Шмит напушта место професора филозофије и потпуно се посвећује писању. Следе његове култне драме "Загонетне варијације", "Мали брачни злочини", "Либертен" и друге, које му доносе титулу најизвођенијег франкофоног аутора у свету.

Почетком новог миленијума објављује романе и приповетке: "Јеванђеље по Пилату", "Други живот Адолфа Х.", "Миларепа", "Оскар и госпођа у ружичастом мантилу", "Кончерто у спомен на једног анђела", "Ватрена ноћ"...

За своје драме и театарске адаптације прозних дела која се, на више од 50 језика, играју широм планете, Ерик - Емануел Шмит добио је Гран при Француске Академије за целокупно позоришно дело. Иако његов опус броји готово стотину наслова, Шмит каже да би му био потребан још један живот да би написао све оно што жели. 

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара