Читај ми!

Временска капсула: Архиепископ Данило II Пећки

Редакција за културу и уметност, у оквиру серијала "Временска капсула“ премијерно приказује документарно-играну емисију "Архиепископ Данило II Пећки“, посвећену 11. архиепископу српском, светитељу и књижевнику.

Данило II је био архијереј и ратник, светитељ и просветитељ, политичар и дипломата, писац и градитељ, господар средњовековног Маглича и градитељ замка каквог данас видимо. Не знамо његово световно име, али знамо да је са двора краља Милутина побегао и замонашио се. Подвизивање на Светој гори заменио је оружјем у борбама за Хиландар, кога је пуне три године бранио од каталанске војске, све до коначне победе. Био је један од највећих и најумнијих Срба, писац "Житија краљева и архиепископа српских“.

Доба у коме је Данило II боравио на Магличу било је једно од ретких у нашој историји када се није ратовало за тврђаву и око тврђаве. Ушушкана међу горостасима, тврђава је била моћно утврђење које оружјем није освајана, иако су се њени чувари - витезови спремали да је у сваком тренутку бране и одбране од евентуалног непријатеља. У оближњим шумама су се састајали и на коњима опробавали своје вештине и моћи. За то време архипеископ Данило је у свом замку писао о владарима и обичним људима, о политичким и друштвеним приликама у тадашњој Србији.

Емисија је покушај реконструкције живота Данила II у време његовог боравка на тврђави Маглич. Глумац Краљевачког позоришта Страхиња Бичанин, у улози архиепископа Данила II, приповеда о краљевима Милутину, Драгутину, Стефану Дечанском и Душану, посебно о краљици Јелени, жени Уроша I и мајци краљева Драгутина и Милутина. Лик краљице Јелене тумачи глумица Светлана Миленковић.

Игране сцене су снимане на тврђави Маглич, на теренима Коњичког клуба Западна Морава у Краљеву и у студију РТС у Београду, у коме су реконстуисани ентеријери средњовековног замка и цркве Светог Ђорђа са Маглича. У играном делу емисије учествују витешке дружине: Свети кнез Лазар из Краљева, Витезови Заточници из Ниша, Челична стража из Лапова, Српско витешко друштво-Стари град из Ужица. Помоћ при снимању емисије на Магличу и на теренима Коњичког клуба пружили су Завод за заштиту споменика културе Краљево, Народни музеј Краљево и Волонтерски центар: Магличград.

У емисији о архиепископу Данилу II говоре стручњаци: проф.др Смиља Марјановић Душанић, историчар, проф. др Томислав Јовановић, филолог, историчар књижевности и др Бојан Поповић, историчар уметности.

Уредник и сценариста емисије: Светлана Илић

Извршни продуцент: Светлана Бандић

Главни организатор: Зоран Зиндовић

Графички дизајн: Драган Буловић

Сценограф: Снежана Поповић

Костимограф: Сузана Глигоријевић

Музички уредник: Олга Капор

Сниматељ звука: Дамјан Попадић

Дизајнер звука: Срђан Филиповић

Расветљивачи: Владимир Васиљевић, Зоран Ђорђевић

Асистенти сниматеља: Саша Тодоровић, Бојан Даниловић

Колор корекција: Никола Станкић

Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић

Директор фотографије: Милан Илић

Помоћник режије: Зоран Шћекић

Монтажер: Јована Филиповић

Редитељ: Саша Габрић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво