Читај ми!

Добро је, добро је знати...

У земљама у којима постоји убрзан економски развој, расту и историје болести пацијената са инфламаторним болестима црева.

За улцерозни колитис се зна већ 150 година а пре 90 је објављен први научни рад о Кроновој болести. Постоји и трећа група болести која припада запаљењима црева али за сада још увек се не зна тачно шта је, није ни Кронова ни улцерозни ал неки неодређени колитис јесте или је увод у једну од ове две главне дијагнозе. ….

Расте и код нас инцинца обољевања од инфламаторних болести црева. Колики је домет науке да ове болести се лако препознају и лече објасниће нам Асистент др сци. мед. Сања Драгашевић. Наша гошћа је дипломирала на Медицинском факултету, Универзитета у Београду 2009. године. Специјалистичке академске студије из дигестивног система завршила је 2013. године са одбраном завршне тезе под називом “Компаративна анализа клиничких, лабораторијских, ендоскопских и хистолошких параметара у инфламаторним болестима црева“. Део специјалистичког усавршавања провела је на одељењу гастроентерологије и хепатологије, Krankenhaus Hietzing i AKH у Бечу, Аустрији под менторством професора Лудвига Крамера. Даље се усавршавала у Хамбургу, Немачкој у Универзитетском Медицинском Центру Епендорф, а потом у оквиру клиничког програма размене у Лувену, Белгији. Децембра 2018. године изабрана је у звање клиничког асистента за ужу научну област Интерна медицина. Докторске студије из области молекуларне медицине завршила је 2020. године одбраном завршне докторске дисертације под називом "Интестинална ткивна експресија гена у запаљенским болестима црева“ и стекла звање доктора медицинских наука. Звање субспецијалисте гастроентерологије и хепатологије стекла је марта 2022. године полагањем субспецијалистичког испита и одбраном завршног рада пред комисијом Медицинског факултета, Универзитета у Београду.

Од 2012. године стално је запослена у Клиници за гастроентерохепатологију, Универзитетског Клиничког центра Србије. Добитница је награде за најбољу оралну презентацију о значају генетских маркера инфламације и апоптозе од стране ЕАГЕН у Берлину, Немачкој 2015. године. Др Сања Драгашевић је аутор и коаутор више оригиналних радова објављених у домаћим и међународним часописима, као и предавач на нашим и интернационалним конгресима. Награђена је и захвалницом од стране Студентског парламента Медицинског факултета Универзитета у Београду априла 2023. године за посвећеност у решавању студентских питања и изузетну сарадњу са студентима.

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа

Монтажа Слободан Бајкић

Редитељ Драгица Гачић

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво