Читај ми!

Еколошка срећа

Боравак у природи је благотворан за наше очи, ум, уопште целокупно психофизичко стање. Иако нам је то већ познато, тек када се склонимо са градског асфалта у неку шуму или ботаничку башту постане нам јасно колико природа утиче на наше расположење. Еколошка срећа или зелена срећа појам је који описује ово стање, и управо у овонедељној емисији Стдудија знања сазнајемо да ли је и како могуће остварити у урбаним срединама.

О томе шта представља концепт еколошке среће, и зашто га је потребно неговати, као и шта се подразумева под појмовима "климатска анксиозност" и "еколошка апатија", сазнајемо од Јелене Андреје Радаковић из Центра за еколошки менаджемнт и одрживи развој Факултета организационих наука.

Са професорком Архитектонског факултета, Аном Никезић, разговарамо како архитектура помаже природи да буде ближа урбаном начину живота, а да притом не буде угрожена.

Пре скоро пет година, Београд је усвојио амбициозни план који предвиђа дуплирање његових зелених површина, што би у великој мери побољшало животне услове. Шта тај план генералне регулације подразумева, питали смо Ану Шабановић са Архитектонског факултета, која ће нам открити и шта је све потребно да би се тај план спровео у пракси.

За шуме и пшрашуме се каже да су плућа планете. Бориса Ивановића из ЈП "Србијашуме", питали смо каква су наша плућа, односно какво је стање у локалним, приградксим шумама.

Агроиндустријски отпад има све већи потенцијал да постане важан ресурс. Како од остатака уљане репице можемо да добијемо квалитетне протеине за људску исхрану разговарамо са др Павлом Јовановим са Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду.

Музику у студио нам ове недеље доносе Тамара и Андра Жежељ, који ће нам извести Мадонину песму "La isla bonita“, потом "Fields of gold“ музичара Стинга, и "Aint no mountain high“,Marvin Gaye-a.

У прилозима наших новинара, видећемо шта се дешава када се призове старословенска богиња влажна земља, у каквој су вези танго и екологија, и како изгледа један обичан дан када смо еколошки одговорни.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво