Читај ми!

Вавилон

У фебруару већ традиционално коментаришемо Нинову награду и романе из ужег избора. Овога пута Јасмина Врбавац даје ширу слику говорећи осим о победничком роману "Послије забаве" Стева Грабовца и о романима Владана Матијевића, Пиштала, Срдића, Коруновића и Табашевића.

Славку Гордићу, професору емеритусу са Филозофског факултета у Новом Саду, додељена је награда "Младен Лесковац" за књигу "Подсећања и наговори" као и за укупни допринос проучавању српске књижевности.

У рубрици Поезију читају песници, песму Добра реч из нове збирке Призор с децом, чита Кајоко Јамасаки.

О новој поетској збирци Ненада Шапоње, Психологија гравитације, говори песник и књижевни критичар, Саша Радојчић, а о роману Емпузион Олге Токарчук сазнаћете нешто више од Јасмине Врбавац.

Са првих пет одабраних наслова, Контраст издаваштво отвара две нове библиотеке: Балканон и Ре:публику као два паралелна тока исте едиције. Намера је да се поновним објављивањем заборављених бисера књижевности укаже на богатство како оних главних тако и маргиналних токова књижевности Балкана. Уредник Иван Исаиловић ће говорити и о већ објављеним насловима, Пут у Биробиџан Јудите Шалго, Све звери што су с тобом Бобе Благојевића и Глувне чини Александра Илића, Песма Оскара Давича и Исушена каљужа Јанка Полића Камова.

О стиховима Рајнера Марије Рилкеа на филму говори Тијана Саватић, а гледаоци ће видети и инсерте из филмова Лу Андреас Саломе, Друга жена, Буђења и Сестре у акцији.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво