Вавилон

Вавилон смо овога пута посветили теми односа слике и књижевности. Више прилога ће у овој емисији сведочити о томе да је спој ове две уметности све присутнији у савременом свету.

Јасмина Врбавац ће говорити о студији Наташе Марковић посвећеној проучавању дела Хенрија Џејмса. Књига необичног наслова, Слика у сржи сваког циља, ауторке Наташе Марковић, ретка је књижевно-теоријска студија, рекло би се и у ширим, интернационалним оквирима. Реч је о студији која проучава однос између сликарства и књижевности у делу чувеног писца, Хенрија Џејмса, познатог по романима Портрет једне даме и Окретај завртња.

У рубрици Поезију читају песници, из нове збирке Слике и прилике песму чита Ђорђе Кубурић. О његовој поезији говори песник Војислав Карановић, нагалашавају спој Кубурићеве поезије са филмом, сликом и музиком.

У Институту за књижевност и уметност у Београду одржан протекле године је у новембру одржан тродневни међународни научни скуп под називом "Књижевност и филм 2.0: Књижевно и филмско – у прошлости, садашњости и будућности културе". Уредници и организатори, др Марија Грујић и др Кристијан Олах, подсетили су да је први овакав скуп у сарадњи са Факултетом драмских уметности, "Филм и књижевност", био одржан 2018. године након кога је узследио и зборник радова. Нови скуп је вишеструка нарастао, окупио је више од 80 учесника из бројних научних институција, високообразовних установа из земље и иностранства, као и низ независних истраживача који су презентовали своје радове у у домену интердисциплинарних научно-истраживачких изучавања у областима не само књижевно теоријског и историјског угла, већ и из перспективе филмских студија, филозофије, антропологије, социологије, лингвистике, студија рода, студија медија и других. Др Марија Грујић ће представити овај научни скуп и најавити зборник који тек треба да буде објављен.

Гошћа Вавилона је и прозаисткиња млађе генерације, Љиљана Д. Ћук. Нова збирка прича Љиљане Д. Ћук, Услови нису битни, стиже да потврди и оправда велики успех њене претходне збирке, Неки Други. Извесни наративни и тематски помаци су приметни, али су неке приче, Пси и Горгоне, писане такође као дистопије и представљају повезницу са претходном збирком.

Недавно је изашао и Зборник радова, Српска поезија у доба транзиције, који је сабрао радове излагане на округлом столу одржаном током 2022. године на Институту за књижевност са намером да се успостави критички пресек стања српског песништва у последњих 30 година. Радове је за скуп приложило 13-оро критичара различитих генерација, међу којима и уреднице зборника, Милица Ћуковић и Јана Алексић које су уједно и гошће емисије Вавилон.

И у новој години у Вавилону настављамо са приказивањем серијала прилога насталих на основу предавања "Поезија на филму" која у СКЦ-у држе песникиња Тијана Саватић и историчар уметности Стеван Вуковић. На реду је велики ирски песник, Вилијем Батлер Јејтс, чије стихове проналазимо у филмовима Мемфис Бел, Мостови округа Медисон, Никсон, и серији Породица Сопрано.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво