Читај ми!

Вавилон

Децембарски Вавилон отвара песникиња Ана Ристовић песмом "Та поезија (У име оца)" из нове збирке "Ту". Књижевна критичарка, Тамара Крстић, говори о овој збирци детаљније.

Следи приказ дуго очекиваног новог романа Ијана Макјуана, Лекцијеиз пера Јасмине Врбавац.

О занимљивом пројекту фотографа, Срђана Вељовића, говори сам аутор који је током једанаест година фотоапаратом пратио перформера и писца, Ненада Џонија Рацковића, из чега је настала фото-монографија опремљена оригиналним предговором Мишка Шуваковића и поговором Теодоре Јеремић. Истовремено, Рацковић је ове године објавио и свој пети роман, Аспирин Супернова, о коме говори Јасмина Врбавац.

Последњих година упечатљив је прилив талентованих писаца, школованих драматурга чији се рад са области филма и позоришта шири на друге књижевне жанрове, поезију и прозу. Милена Марковић, Ивана Димић, Мирјана Дрљевић, Милош К. Илић, Вида Давидовић, Сташа Бајац, Марко Поповић су неки од њих, а све их је више. Додатно, чини се да најмлађа генерација школованих драматурга одлично разуме и уме да пише оно што се у свету тренутно доживљава као миленијалска књижевност. И код нас су већ стигли преводи Сали Руни и Лајфа Ранта, а у Вавилону вечерас имамо прилику да разговарамо са двоје писаца који имају нове романе, а такође припадају и генерацији миленијалаца; са Нађом Петровић о роману Медузе живе заувек док их не ухвате и Филипом Грујићем о роману И онда опет, из почетка.

Стручна сарадница на Институту за књижевност ће представити нову књигу проф. др Немање Радуловића, Где ружа и лотос цвета: слика Индије у српског књижевности и културу 19. и 20. века, обимно и систематично истраживање из области књижевне, културне и историје идеја. Откривање Индије је започело још у Радуловићевим двема монографијама Подземни ток I и II, наставило се у Радуловићевој наставној пракси (изборни курс о староиндијским приповеткама на Филолошком факултету у Београду) и уређивачком раду (у издању задужбине "Доситеј Обрадовић“ објављен је зборник Индија и српска књижевност).

У рубрици Поезију читају песници, песму Кострика из нове збирке Баштенски кревети чита Тијана Саватић.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво