Читај ми!

Вавилон

Новембарски Вавилон отвара приказ романа Георги Господинова, добитника Букерове награде, “Временско склониште” у издању Геопоетике.

Следи прилог о занимљивом пројекту песникиње Милице Шпадијер која је позвала шест визуелних уметница да промишљају њене две збирке песама, "Шар-планина” и "Ново гробље”. По мотивима ове две збирке настала је изложба Планине и гробља (узвишено и хтонско), отворена у октобру ове године у Галерији Сањај, а о инспирацији и реализације ове изложбе говоре, поред саме песникиње и две сликарке, Ирена Кузмановић и Ива Кузмановић.

Овогодишњи добитник Андрићеве награде, писац Дарко Тушевљаковић, за Вавилон говори о својој збирци приповетки "Хангар за снове, која је настајала двадесет година и садржи више жанровских и тематски различитих скупина прича.

Проф. др. Бојана Ковачевић Петровић представиће нам "Сабрану поезију“, Роберта Болања кога наши читаоци већ познају по романима "Чиле ноћу“, "Дивљи детективи“, "2666“ итд.

И у новембарској емисији Вавилона настављамо са приказивањем серијала прилога насталих на основу предавања “Поезија на филму” која у СКЦ-у држе песникиња Тијана Саватић и историчар уметности Стеван Вуковић. Данас они представљају дело Артура Рембоа. Његове стихове слушамо у филмовима: "Чоколада", Ласа Халстрома, "Мед", Семиха Капланоглуа, "Потпуно помрачење", Ањешке Холанд и "Криминални љубавници", Франсоа Озона.

У рубрици Поезију читају песници, добитница награде “Новица Тадић”, Андреа Каргачин, из збирке "Слободни дани Елене Чаушеску чита песму Рођендан, а Синиша Стојановић из збирке "Убило је неког другог, ти си промашен случај, чита песму Понекад се запитам.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

 

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво