Читај ми!

Вавилон

Вавилон у октобру наставља своју 23. сезону постојања. Након продужене летње паузе, емисију отвара прилог сачуван од заборава са, у јулу одржаног, Кикинда Шорт фестивала.

Ове године смо од десетак присутних писаца издвојили словеначког песника, прозаисту и књижевног критичара, Муаниса Синановића. Он је до сада обајвио четири књиге поезије и три књиге прозе. Песме су му превођене на осам језика, налазе се у бројним антологијама од којих је најважнија Антологија савремене европске поезије објављена у Лондону, док је код нас изашло издање његове одабране поезије, "Ноћни номади", у изврсном преводу, Ивана Антића.

Питање добра и зла, као питање без кога се не може било шта промишљати, било где кренути, нити било о чему сведочити, врхунско је питање књиге "Савез духова". Ове и сличне теме можете открити у сваком од седамнаест есеја Бранка Кукића и исто толико есеја и Светислава Басаре. Истовремено, ова питања постављена у овој књизи есеја црвена су нит која се ненаметљиво шири читавим октобарским Вавилоном кроз све прилоге различитих аутора.

Слично се догађа и са једним од наших најпознатијих писаца, Јовицом Аћином чију збирку прича "Бања" и књигу есеја "Све због ваздуха" представљамо кроз разговор са самим Аћином, а о њему говори и Михајло Пантић, професор Филолошког факултета у Београду, књижевни критичар и писац који је недавно за Градску библиотеку приредио избор из критичких приказа о Аћину.

Кроз опширан разговор са Младеном Јаковљевићем, представићемо читаоцима његова два романа "Избледеле душе" и "Кад се вратим". Младен Јаковљевић је англиста и професор енглеске и америчке књижевности на Филозофском факултету у Косовској Митровици до сада је објавио више студија и научних радова о научнофантастичној и фантастичној књижевности.

И у јесењој сезони Вавилона настављамо са приказивањем серијала прилога насталих на основу предавања "Поезија на филму" која у СКЦ-у држе песникиња Тијана Саватић и историчар уметности Стеван Вуковић. Сада је на реду велики и загонетни песник и сликар, Вилијем Блејк чије стихове проналазимо у филмовима "Мртав човек", Џима Џармуша, "Усамљеност тркача на дуге стазе", Тонија Ричардсона, "Истребљивач", Ридлија Скота и "Кућа коју је Џек изградио“, Ларса фон Трира.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво