Читај ми!

Перманентна побуна Миодрага Миће Поповића

Сликар, графичар, ликовни критичар, писац, есејиста, филмски и позоришни редитељ, сценограф, костимограф, прогресивни интелектуалац, академик, Миодраг Мића Поповић, иза себе оставио је изузетно богат опус. Био је борац за истину, хуманиста, несклон компромисима. Његови ставови и ликовни искази често су га доводили у колизију са влашћу, доносећи му статус дисисдента.

Целокупно стваралаштво Миодрага Миће Поповића, али и његова биографија, богато су и убедљиво сведочанство о једној читавој епохи – пре свега, другој половини 20. века, али и времену које је претходило и уследило.

Поводом стогодишњице од рођења Миће Поповића, током 2023. године уприличен је низ разнородних програма и изложби. Најистакнутију тачку обележавања јубилеја представља ретроспективна изложба насловљена "Сликарство перманентне побуне", која је ове јесени приређена у Галерији САНУ. Значајну улогу имала је и изложба цртежа у београдској Галерији Хаос. Важно место у очувању и унапређењу сећања на Мићу Поповића има Галерија-легат Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, која је отворена још за сликарева живота, 1989. године, у његовом родном граду Лозници.

У октобарском издању емисије Арт зона, која је осмишљена као посвета стогодишњици од рођења ове изузетне и истакнуте личности спрске културе, говоре историчарке уметности: др Весна Круљац, аутор изложбе у Галерији САНУ, Марина Цветановић, кустос Галерије-легата Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници, Борка Божовић, директорка Галерије Хаос, и драматург Јован Поповић, син Миће Поповића.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво