Хроника 57. Битефа - Снаго не пристај да будеш нечија

РТС од оснивања Битефа фестивалским хроникама прати догађаје на једном од најстаријих и најугледнијих фестивала нових позоришних тенденција. Тако ће бути и ове године.

Стих из песме наше  младе песникиње Радмиле Петровић "Снаго, не пристај да будеш нечија” слоган је 57. Битефа. У нешто измењеном термину, од 3. до 10. октобра, видећемо девет представа у главном програму у избору новог селекторског тима који у првој Хроници 57. Битефа говори о концепту и представама фестивала:  уметнички директор  Никита коселекторке Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић.

У креирању новог издања Битефа коселекторски тим је одлучио да ове године задржи Пролог који наставља континуитет  претходних фестивалских издања. Ове године у Прологу 57. Битефа, ван такмичарске селекције, је представа Божанствена комедија редитеља Франка Касторфа, у продукцији Београдског драмског позоришта. Разгиварамо о овој представи са њеним ауторима у глумцима.

У Југословенском драмском прозоришту пратимо свечаност отварања 57. Битефа. Част да отвори фестивал припала је редитељу Бори Драшковићу.

Говоримо и о представи "Деца сунца”, првој у такмичарској селекцији, коју је по делу Максима Горког, у немачком позоришту Шаушпилхаус Бохум, режирала словеначка редитељка Матеја Колежник. Како би ово дело Горког са почетка прошлог века приближила савременој публици редитељка причу смешта у шездесете године прошлог века.

аутор и уредник Оливера Милошевић

сниматељ Иван Димитријевић

монтажа Јована Филиповић

режија Милица Митровић

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу