Временска капсула

Плочник 5.500 – 4.700 година п.н.е

Редакција за културу и уметност, у оквиру документарног серијала "Временска капсула“, премијерно приказује емисију посвећену праисторијском насељу Плочник, смештеном на половини магистралног пута Прокупље-Куршумлија.

Неолитско насеље је случајно откривено 1927. године када је трасирана железничка пруга и када су пронађени бројни предмети од камена, глине и бакра. Иако се Плочник истражује већ читав један век, научна мишљења о њему су се током времена мењала. Посебну пажњу истраживача у 21. веку заокупља питање да ли је Плочник био центар металургије и да ли су становници Плочника топили руду бакра?

У емисији "Временска капсула – Плочник“ покушали смо да оживимо прошлост кроз мале реконструкције живота у реконструисаним неолитским кућама у архео парку, да покажемо како је неолитски човек можда топио руду бакра и да укажемо на различите ставове археолога о резултатима истраживања локалитета и стању у коме се данас налазе и локалитет и архео парк Плочник.

У емисији учествују: Јулка Кузмановић Цветковић, археолог и дугогодишњи истраживач Плочника испред Народног музеја Топлице у Прокупљу, др Вера Богосављевић Петровић, руководилац археолошких истраживања Плочника испред Народног музеја Србије, Сања Црнобрња Красић, археолог Народног музеја Топлице и др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

У сценама оживљавања прошлости на Плочнику статирали су: Даниел Јовановић, Давид Стојановић, Софија Ђорђевић, Богдан Кривокућа, Ева Аџемовић, Јулија Миленковић, Ленка Ристић и Петар Митић.

У емисији коришћене фотографије из Фотодокументације Народног музеја Србије и Народног музеја Топлице у Прокупљу.

Аутор и уредник серијала: Светлана Илић

Извршни продуцент: Светлана Бандић

Главни организатор: Зоран Зиндовић

Дизајнер шпице: Драган Буловић

Сниматељ звука: Дамјан Попадић

Дизајнер звука: Срђан Филиповић

Расветљивач: Владимир Васиљевић

Музички уредник: Јована Бараћ

Асистент сниматеља: Саша Тодоровић

Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић

Директор фотографије: Вукашин Вељић

Монтажер: Александра Виријевић Павлек

Редитељ: Саша Габрић

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу