Читај ми!

Траг: Путевима Црноречја

Екипа серијала „Трага” протеклих дана обишла је пределе који красе околину планине Ртањ. У исконској долини ове планине сместио се и Криви Вир. Мештани овог села, у бројним културно-уметничким друштвима, брижљиво чувају културу и традицију овог дела наше земље. Особеност кривовирског фолклора је и играње кола у леву страну.

Једна од најлепших менифестација која се одржава у овом месту су „Дани божура” – посвећени су божуру, цвету који сваког маја својом лепотом украси падине и овог дела Србије.

У селу Криви Вир, где је и извориште Црног Тимока, уздиже се и огромна стена ка којој воде стазе младалачких доживљаја, али и трагичних љубавних прича.

Посетили смо и породицу Радосављевић из села Мали Извор, која од заборава чува и старе обичаје везане за пролеће и празнике, посебно у дане око Ђурђевдана. На двадесетак километара од Бољевца налази се село Подгорац у којем живе Власи. Они годинама чувају културу и традицију Влаха овог краја.

Разговарали смо и са Филипом Пањујеловићем који годинама проучава културу и традицију Влаха. Материјал сакупљен на терену објавио је у књизи Традиционална култура Влаха Црноречја. Чланови КУД-а Подгорац приказали су нам један од најстаријих обичајних обреда овог краја намењеног покојницима и објаснили зашто се и која народна кола играју том приликом.

Недалеко одатле, у брдима села Мали Извор, обишли смо мештане и њихове госте који су после четири деценије оживели обичај окупљања око старог дрвета, записа, на начин како су то вековима радили и њихови преци.

Обишли смо и један од туристичких драгуља овог краја – Боговинску пећину, где живе бројне заштићење животиње попут слепих мишева и псеудо шкорпија.

Због своје лепоте, нетакнуте природе и ретких биљних врста, Ртањ је од педесетих година прошлог века под заштитом Завода за заштиту природе.

Аутор емисије Вера Јанковић-Раичевић

Уредник серијала: Југослава Ђурица
Директор фотографије: Хаџи Владан Мијаиловић
Монтажа: Марија Анђелковић

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво