Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Прави посматрач - Владан Челебоновић

Др Владан Челебоновић је физичар, научни сарадник Института за физику Универзитета у Београду. Аутор је великог броја научних радова објављених код нас и свету.

Када сам га упознала, радије је говорио о свом оцу Алекси Челебоновићу, историчару уметности, критичару, професору на Академији и стрицу Марку Челебоновићу, чувеном сликару који је обележио двадесети век у српском сликарству.

Кућа на углу Вука Караџића и Чубрине у Београду била је породична кућа адвоката Јакова Челебоновића, који је делове куће издавао, а на спратовима били су станови за породицу, како би сви били на окупу.

Седим у салону велелепног здања, где је у једном делу смештен Музеј примењених уметности. Из овог стана само једна невидљива врата воде у музеј.

Некада су се на првом другом и трећем спрату налазили луксузни петособни и шестособни станови. На првом спрату становали су Челебоновићи. Делове у приземљу издавали су под закуп. У самом дворишту налази се мања кућа, која је била исто за издавање.

Владан Челебоновић ми по први пут показује слике свог стрица Марка Челебоновића. Прича о свом животу и породици у амбијенту тако ретком за видети данас, где је све сачувано и сведочи о једном времену које треба препознати и поштовати.

Прича ми о себи, својој породици, својој ћерки коју је изгубио и својој вољеној жени Јелени.

Све слике стрица брижљиво чува, показује ми их помало код сваког доласка. Уз сваку од њих успомене казују о једном времену.

Никада до сада није говорио… Долазили су многи, он их је пуштао у свој дом и као неми посматрач туђих живота - свој је љубоморно чувао.

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу