Читај ми!

Просветитељи

"Нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа. Такви, да могу, и сунце би угасили“, рекао је наш вероватно најпознатији просветитељ, Доситеј Обрадовић.

И овонедељна тема Студија знања јесу управо просветитељи и њихов допринос српској култури. Ко су били старовековни, а ко нововековни просветитељи, потом о лику и делу Доситеја Обрадовића, просветитељству у филозофији и књижевности, али и о томе ко су просветитељи данас, сазнајемо уз помоћ наших гостију.

У првом делу емисије то су професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић и управница Задужбине "Доситеј Обрадовић“, Мирјана Драгаш. Уз њих ћемо сазнати ко је био први српски нововековни просветитељ, а ко најмистичнији, потом и о Задужбини "Доситеј Обрадовић“ која ужива посебну законску бригу, али и о Доситејевом политичком ангажману.

Музејска саветница Елиана Гавриловић, говориће нам о просветитљеској улози Музеја Вука и Доситеја, који се налази у у најстаријој сачуваној стамбеној згради у Београду, која је подигнута у првој половини 18. века.

Композиције "Менует и трио“ Луиђија Бокеринија, "Паладио“ Карла Џенкинса и тему из опере "Кавалериа рустикана“ Пиетра Маскањија, изводе нам Квартет инкогнито.

Једно од главних гесла просветитељства јесте образовање, које ми данас највише везујемо за институцију школе. У које школе је ишао Св. Сава, па чак и Доситеј, откриће нам професор Филозофског факултета, Војислав Илић. Са професором Филолошког факултета, Душаном Иванићем, сазнаћемо које су главне карактеристике просветитељства у књижевности, а чућемо више и о Доситејевом хумору.

"Културни елемент“ је организација која се последњих неколико година бави прикупљањем базе података о српском задужбинарству, хералдици и нашем културном наслеђу, о чему ће нам нешто више рећи Бранко Жујковић.

Шта ви мислите, да ли су нам просветитељи и данас потребни? Одговор нам можете послати на наш инстаграм профил "Студио знања“.

Одговорни уредник редакције општеобразованог програма: Зоран Живковић

Водитељка емисије: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу