Читај ми!

Наслеђе господара Планете

Планета Земља настала је пре 4.500 милијарди година. Пре око 2 милиона година еволуција је развила homo erectusa или "усправног човека“, homo sapiens је настао пре 300 000 година.

Пре 12 000 година људска врста почела је да припитомљује биљке и животиње и прилагођава их себи и своме развоју. Био је то почетак цивилизације. Планета на којој живимо, дакле, дуго је опстајала без људи, векови цивилизације много су краћи од њеног постојања у Сунчевом систему. Данас, када homo technicus увелико корача трећим миленијумом, док се чињеница вештачке интелигенције потврђује из дана у дан, научници, геолози пре свих, упозоравају на еру антропоцена која увелико мења еко систем. Тако се савремени човек нашао на прекретници између наде у цивилизацију технички напреднију од свих претходних до сада и неизвесности опстанка те цивилизације.

Ново издање емисије Час анатомије поставља питање: шта је савремени човек сачувао од свог цивилизацијског наслеђа а шта може неким будућим цивилизацијама да остави у наслеђе. Хоће ли избледети "запис у камену“ а почети ера неких неизвесних трагова које, у некој далекој будућности, неће имати ко да следи... Ко су и какве су нарави господари Планете данас?

О томе ће у емисији разговарати теолог Растко Јовић и оријенталиста Денис Башић, аутор романа о филозофу Максу Штирнеруједним од претећа егзистенцијализма и индивидуалистичког анархизма.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу