Читај ми!

Књижевно блокче

Пета епизода – Гротеска

У једној помало нетипичној породици, коју чине бака, унуци Нађа и Вук и Нађин стално присутни друг Милош, показаће се да књижевни појмови нису везани само за школу и часове. На духовит, занимљив начин, кроз разне ситуације и односе чланова породице, биће објашњени термини попут епитета, фантастике, ироније, гротеске... Несвесна колико су ти појмови присутни у њеном свакодневном животу, породица има једну предност – најмлађег члана, Вука, који са лакоћом уочава да су свакодневна комуникација и разне ситуације "преплављени" метафорама, анегдотама, метонимијом, током свести и разним другим појмовима из књижевне терминологије.

Серија "Књижевно блокче" има десет епизода од по десет минута, а свака епизода бави се једним појмом. Намењена је пре свега старијим основцима и средњошколцима, али и најширем гледалишту.

Пета епизода – Гротеска

Желећи да финансијски помогне породици, Нађа решава да постане – жена фудбалера. Истовремено, бака жели да се врати у старе, боемске дане, па се „претвара“ у кафанску певачицу. Затечени Вук, трудећи се да и ову ситуацију посматра са "научног" становишта - разматра појам гротеске, као карикатурално-фантастичне, искривљене слике стварности која изазива застрашујућа осећања. Иако се кроз књижевност гротеска користи како би се преко ликова и амбијента приказале поремећености друштва, он увиђа колико је гротеска присутна и у свакодневном животу.

Улоге тумаче: Нада Блам (бака), Алекса Ковачевић (Вук), Теодора Дрљача (Нађа) и Игор Демировић (Милош).

Уредник серије: Татјана Цвејић

Редитељ: Игор Басоровић

Стручни текст: Наталија Јовановић

Сценарио: Кристина Ђуковић

Извршни продуцент: Ана Тодоров

Директор фотографије: Драгослав Бојковић

Сценограф: Александар Цвијановић

Костимограф: Александра Александрић

Тонски сниматељ: Срђан Бајски

Мајстор светла: Зоран Милошевић

Главни организатор: Јелка Гук Влатковић

Помоћник редитеља: Марко Рајић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије