Читај ми!

Вавилон

Данас можда најавангарднији српски прозни писац, Жарко Радаковић, написао је нову књигу, “МУБИ 68”. Реч је о књизи без жанровског упоришта, структурно подељеној на 68 приповести. Свака од њих у специфичној је вези са једним од филмова одгледаних на светској интернет платформи за гледање ауторских филмова, МУБИ. Приказ ове књиге из пера Јасмине Врбавац отвара јунску епизоду Вавилона.

Следи одломак из књиге Маје Солар, "А хтела сам", који чита сама ауторка.

Добитник нагарада, "Петар Кочић" за животно дело и награде "Сретен Марић" за есеј, професор књижевности, критичар, историчар и теоретичар, писац кратких проза, Михајло Пантић гостује у Вавилону причајући о својим поетичким размишљањима поводом књига прича "Ниједна од седам", књиге критичких приказа, "Александријски синдром 5" и књиге интервјуа "Бесконачни разговори".

За разлику од Михајла Пантића који у улози професора и писца већ дуго година ради, Драгана В. Тодоресков, књижевна критичарка и историчарка књижевности, објавила је своју прву књигу прозе, збирку "У чекаоницама – историја женских менталних поремећаја". Свој стручни и научни рад је започела радовима о Стерији, Сремцу, Винаверу, Вељку Петровићу, а ова збирка прича је у вези са познавањем дела Јудите Шалго, Милице Мићић Димоске и Фриде Филиповић и њихових прича о жени.

У рубрици Путописи, овога пута представљамо капитално издање чувеног путописа Растка Петровића, "Африка". Књигу је објавио Службени гласник са уредницом Горданом Милосављевић Стојановић, успевши да ову књигу представи читаоцима у њеном пуном сјају, са великим бројем аутентичних фотографија и цртежа самог писца.

И у новој емисији Вавилона настављамо са приказивањем серијала прилога насталих на основу предавања "Поезија на филму" која у СКЦ-у држе песникиња Тијана Саватић и историчар уметности Стеван Вуковић. У јунској емисији они представљају дело Џона Милтона, пре свега његов познати мисаоно-религиозни спев "Изгубљени рај" чије стихове слушамо у филмовима Алекса Пројаса "Врана", "Седам" Дејвида Финчера, "Опроштај" Роланда Жофеа и "Ђаволов адвокат" Тејлора Хакфорда.

У рубрици Поезију читају песници, Јелена Марићевић Балаћ из збирке песама Арсенал чита песму Десета пауница.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво