Читај ми!

Приступачан програм: Траг – Преци потомцима (СЗЈ)

„Преци потомцима” наслов је емисије у којој ауторка Вера Јанковић-Раичевић бележи најинтерснтније делове историје Сремских Карловаца, који су вековима исписивани у готово сваком кутку овог града.

Кроз музејске поставке и археолошко наслеђе, у емисији ће бити речи и о најпознатијој Краловачкој  гимназији која је почела с радом давне 1791. године. Гимназија поседује библиотеку са импресивних 18.000 наслова међу којима су фототипско издање Мирослављевог јеванђеља и Четворојеванђеље из 16. века.

У емисији ће вас екипа РТС-а провести и кроз ризницу са сталном историјском поставком која се налази у Патријаршијском двору, једном од симбола Сремских Карловаца, знаменитости коју не смете да заобиђете уколико вас пут нанесе у Карловце.

Саборна црква Светог Николе још једна је незаобилазна грађевина овог краја, представља највећи православни храм у Сремским Карловцима и сврстава се у споменике културе од изузетног значаја. Зидови овог велелепног здања красе слике познатих и утицајних српских сликара.

Ту је и прича о првој српској православној богословији коју је основао митрополит карловачки Стефан Стратимировић 1794. године, три године након оснивања Карловачке гимназије. За време Првог светског рата, угарске власти укидају школу, а 1964. године се поново оснива богословија у Сремским Карловцима и добија име "Светог Арсенија Сремца". Ауторка подсећа да ће једна од најстаријих образовних установа код нас, Богословија у Карловцима, идуће године прославити јубилеј 230 година постојања.

Екипа серијала Траг посетила је Фрушку Гору и манастире Гргетег и Крушедол. У манастиру Велика Ремета, ауторка је разговарала и са игуманом Стефаном.

Ауторка: Вера Јанковић-Раичевић

Уредница: Југослава Ђурица

Директор фотографије: Хаџи Владан Мијаиловић

Монтажа: Немања Костић

Расвета: Зоран Ђорђевић

Сниматељ тона: Владан Стошић

Обрада: Редакција Актуелности

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"