Читај ми!

АРХИВ.doc

Закаснеле премијере "Трезора": Драгослав Михаиловић

О животу у књигама, први део - Књижевник и приповедач, академик Драгослав Михаиловић, коначно, после дугог планирања посетио је јуна 2019. Музеј књиге и путовања. Већ у првој соби где су изложене књиге разних облика и величина, штампане на кинеској свили, палмином лишћу, илустроване слоновским цртежима, књиге свих величина и намена - Драгослав Михаиловић је био затечен, а када је чуо да је тек на прагу здања у којем се налази милион књига (мада тај број расте свакодневно, па се у ствари и не зна колико их у Музеју има), појавио се траг сете на његовом лицу и кајање што и раније није посетио ово царство. Навикнут да га сви питају или очекују причу о Голом отоку, Драгослав је почео да говори о свом писању и својим књигама, а оснивач Музеја Виктор нестрпљиво је журио да покаже свом госту све ходнике, собе и сале напуњене књигама које он, уосталом, представља као жива бића... ТВ екипа је трчкала око учесника и изложених предмета, једва постижући да све сними, уредница "Трезора" трудила са да све то "поравна, помири, усклади" како би се та распаљена стваралачка буктиња ипак могла снимити и звуком и сликом. Викторов отац Бранко и филозоф и публициста Гиша Богуновић посматрали су са уживањем са стране целу ту збрку којом је управљало искуство, а побеђивала емоција!

Захваљујемо на уступљеним фотографијама и другим архивалијама: породици Драгослава Михаиловића, Музеју књиге и путовања, Библиотеци Академије наука и уметности Србије, Југословенском драмском позоришту, Музеју позоришне уметности, Документацији Радио Београда.

Помогли реализацију: Виктор Лазић, Светлана Парошки, Александра Милошевић, Драгослав Боро, Ранко Стојиловић

Учесници: Академик Драгослав Михаиловић, књижевник; Виктор Лазић, оснивач Музеја књига и путовања; Слободан Гиша Богуновић, филозоф и лексикограф; саговорник Бојана Андрић

Сниматељ Тихомир Митровић, сниматељ звука Милан Ђорђевић, расветљивач Драган Ивковић, организатор Огњен Ивановић; уредници Милена Јекић Шотра, Маријана Чутурило Цветковић; сарадник Иван Крстић, графичка обрада Милена Марковић, обрада звука Драгана Робертсон, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић

Аденда - одабрали смо четири прилога који детаљније приказују догађаје или особе које су током емисије само биле поменуте.

Београдски сајам књига - 53. Сајам књига, 2008. године отворио је Драгослав Михаиловић заједно са јапанским књижевником Ницуки Икезава. Уместо снимка свечаног отварања који нисмо нашли у нашој Документацији, приказујемо прилог из Дневника 7. октобра 2008. Са нескривеним узбуђењем и радошћу академик Михаиловић каже и ово новинарки Весни Јовановић: "... Ја сам обилазио овај Сајам четрдесет година и сигурно сам исцепао један пар ципела ходајући по овим двема салама. На известан начин мене су позвали као човека који је дуго ту гацао, а ја сам журећи да што пре завршим и да то буде пријатно за људе који слушају, мој говор учинио кратким, јер знам како је тешко људима који имају натечене табане да стоје на месту и да слушају досадне говоре..." – Снимано 7. октобра 2008.

Разредни старешина - професорка српског језика и књижевности, Светлана Градинац говори детаљније о посетама Драгослава Михаиловића књижевним вечерима у Правно-биротехничкој школи "Девети мај", као и о Виктору Лазићу који је био ученик генерације... писао и сам, те је на једној својој Беседи изговореној током једне књижевне вечери, добио од Михаиловића подстицајну посвету... коју можете прочитати ако посетите његов Музеј књиге. – Снимано 20. маја 2023.

Филмска хроника - видео документ о "чувеној фудбалској утакмици СССР–Југославија". На Летњим олимпијским играма 1952. у Финској, репрезентација Југославије играла је против репрезентације СССР два пута, први резултат био је нерешен (5:5), а други победа Југославије (3:1); у финалу Мађарска је победила Југославију, те су се "наши" вратили кући са срберном медаљом. – Одломак из серије Ти дани, те године, Скале Митић, 1981.

Антологијски разговори - Разговор о књижевности и још више о језику са академиком Драгославом Михаиловићем воде проф. др Владета Јанковић и водитељ серије проф. др Јован Делић. – Одломак из серије Антологија српске приповетке Редитељ Драгомир Зупанц, 1997

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи