Читај ми!

Лични космос: Паулина Сударски

Емисија је посвећена академској сликарски Паулини Сударски, која је трагично погинула у Битки на Сутјесци, 1943. у својој 29. години живота.

Припадала је међуратној грађанској левици, и свој удобан и конфоран живот, заменила борбом против фашизма. Можемо само да нагађамо како би се кретао сликарски пут ове талентоване ученице Патра Добровића и колегинице Цуце Сокић, да је поживела дуже.

У Народном музеју Зрењанин, коме припада легат Паулине Сударски, 2015, отворена је изложба слика и цртеже које је, у свом кратком животу, оставила. О делу сликарке говори ауторка изложбе “Паулина Сударски, од експресивне ведрине до трагичног краја” виша кустоскиња Оливера Скоко. У емисији учествују арх. Татјана Јанковић, братаница Паулине Сударски, проф. Милена Пандуровић, чланица шире фамилије, Драган Милорадовић, дугогодишњи директор предшколске установе “Пава Сударски” у Новом Бечеју којој припада део Паулининих слика.

Паулина Сударскије рођена je1914. године у Врањеву (данас део Новог Бечеја). Са мајком и очухом преселила у Београд и похађала Краљевску уметничку школу, и затим, од 1937. године Академију ликoвних уметности. Дипломирала је 1940, у класи Петра Добровића. Активно је учествала у друштвеном и политичком животу тадашњег Београда и придружила се партизанима, 1941. Трагично је изгубила живот као болничарка 13. јуна 1943. године током Пете непријатељске офанзиве и Битка на Сутјесци. Била је део санитетског особља који није желео да напусти рањенике, те су погинули заједно са њима.

Уредник: Мирјана Бјелогрлић, сниматељ: Раде Бубало, монтажер Мирослав Николов, редитељ: Ивана Стивенс.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво