Читај ми!

Култура писања

Када се појављују прва писма у свету, а када код нас, зашто је важно да нам писмене задатке не пишу маме, баке, комшије, или вештачка интелигенција, шта је то што одређени књижевни стил писања чини ванвременским – нека су од питања која ћемо ове недеље у Студију знања поставити нашим гостима.

Гошће у првом делу емисије су Катарина Беговић са Филолошког факултета и Анђелка Петровић, професорка српској језика и књижевности у Математичкој гимназији, од којих ћемо чути више о развоју писмености код Срба, али и код ђака у школским клупама, посебно кад је у питању писање писмених задатака. А ако сте икада желели да направите белешке "на брзину", или да се служите шифрованим знаковима, са стенографом и лектором Анђелком Роксандић вам откривамо технику која вам то омогућава.

У другом делу емисије настављамо причу о култури писања из угла књижевности. Са професорком Зорицом Бечановић Николић говорићемо о томе зашто је Шекспир писац за сва времена, и да ли читајући и интерпретирајући Шекспира у ствари имамо потребу да разумемо савремени свет. Писац Бранко Росић нам открива да ли је данас лакше или теже него раније истаћи се као добар писац, као и који су тренутни књижевни трендови када су у питању тематика и стил.

Калиграфија је уметност лепог писања која води порекло из Кине. О томе откуд на нашим просторима и ко све данас може да се бави калиграфијом, говори нам ликовни уметник црквене уметности Душан Мишић.

Овонедељни музички гости су Ана Машуловић и Даниел Богдановић. Они ће нам извести песме: "Пиши ми“ Нене Ивошевић, "Оно све што знаш о мени“ Арсена Дедића и Џибонијев "Либар“.

Један од прилога наших новинара инспирисан је Миљковићевим стихом: "Поезију ће писати сви“. Да ли је то тако, сазнајте у петак и суботу у Студију знања.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"