Читај ми!

Лични космос: Уметнички повези књига - Александар Ћеклић

У емисији “Лични космос” о уметничком повезу књига говори Александар Ћеклић.

Ћеклић се бави класичним и модерним уметничким повезом књига, дизајном и рестаурацијом књига. Његови повези налазе се у бројним збиркама књига у земљи и иностранству (Швајцарска, Јапан, Немачка, Белорусија, Русија, Енглеска, Азербејџан...), а често ради за потрбе Српске и Грчке православне цркве.

Члан је УЛУПУДС-а. Излагао је на групним изложбама, као и самостално: у Малој галерији УЛУПУДС-а, Галерији Атријум Библиотеке града Београда, Галерији Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Галерији РТС-а Педагошком музеју. Аутор је бројних стручних радова из области историје повеза. Међу Ћеклићевим најлепшим повезима су повези књига. “Београдско четворојеванђеље” из1552, “Историја Новога Сада” из1894., “Ђакон Богородичине цркве” Исидоре Секулић из1919. “Зле очи у веровању Јужних Словена” Тихомира Р. Ђорђевића из1938, у јунећој патинираној кожи, јарећој, јунећој са позлатом, жутој и зеленој јарећој кожи...

У емисији Ћеклић говори о томе како се, пошто је дипломирао на Саобраћајном факултету у Београду, ипак определио за потпуно другачији посао којим се бави од 1992. године, о свом боравку на Хиландару, одликама византијског повеза књиге, али и о свом односу према књигама српских аутора 20. века.

Ћеклићев "лични космос" је његова радионица са алатима и машинама који имају антикварну вредност, готово као временска капсула, Љубитељи књига, библиофили који желе уметнички повез за неко ретко издање, уживају и у самој радионици у којој се заборави индустријски начин и остаје само лични, уметнички однос према књизи.

Уредник Мирајана Бјелогрлић, сниматељ Вук Ћетковић, монтажер Мирослав Николов

 

 

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"