Читај ми!

Заводљива телевизија – Креатори серија: Камионџије

50 година ТВ серије Камионџије,тема је нове епизоде серијала посвећеног феномену ТВ серија.

Звали су је “Фелини на српски начин” и, заиста, на мале екране, те 1973. године, донела је свет малих људи, возача камиона који се боре за опстанак упркос привредним тешкоћама, шпекулантима, новим југословенским бизнисменима и својој сопственој нарави. Донела је легендарне јунаке - Пају и Јарета, десперадосе за воланом њиховог омиљеног камиона, од миља званог Јапанац.

Серија “Камионџије” настала је из пера бриљантног хроничара свакодневице, Гордана Михића и у режији италијанског ђака, поборника неореализма, Мила Ђукановића, а своју велику популарност пре свега дугује можда највољенијем глумачком двојцу – Миодрагу Петровићу Чкаљи и Павлу Паји Вуисићу.

Као партнери камионџије, а упркос данас легендарној причи о неслагању ове две глумачке громаде иза камере, Чкаља и Паја створили су праву хемију и важно поглавље историје Телевизије Београд због чега су “Камионџије” доживеле више наставака, а у новом телевизијском руху, живе и данас.

Како ову култну серију гледамо после педесет година, шта је чини тако посебном и значајном и који је њен највећи квалитет, да ли је необично то што је серија тог типа снимљена пре пола века, шта је инспирисало сценаристу Гордана Михића, шта је редитељ Мило Ћукановић очекивао од серије а шта у старим "Камионџијам" а види редитељ нових Камионџија Филип Чоловић.

У емисији учествују: Вања Шибалић, професор телевизијске продукције ФДУ, др Ненад Дукић, филмски критичар и Филип Чоловић редитељ.

Уредник и сценариста Лидија Божић

Монтажер Марија Аранћеловић

Директор фотографије Владимир Марковић

Редитељ Иван Милановић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије