Читај ми!

Временска капсула: Приче са Ђердапа

Редакција за културу и уметност, у оквиру документарног серијала "Временска капсула“, премијерно приказује трећу емисију под називом "Приче са Ђердапа“.

Прва прича је посвећена археолошким истраживањима на Голубачкој тврђави. У подграђу тврђаве затекли смо стручњаке Републичког завода за заштиту споменика културе који ископавају остатке из времена Турака.

О откривеним објектима и пећима за печење креча у емисији говоре Марина Бунарџић, руководилац археолошких истраживања на Голубачкој тврђави и Данијела Петковић, археолог. О значају Голубачке тврђаве у очувању нематеријалног културног наслеђа, а поводом припреме за изложбу уметничких рукотворина три жене из Голупца које ткају, везу и сликају за будућу изложбу, за Временску капсулу говори Искра Максимовић, директор Тврђаве Голубачки град.

Прича о Лепенском Виру је прича о оживљавању праисторијског човека. О пројекту проф. Софије Стефановић са Филозофског факултета у Београду, који је Мета Хуман технологијом оживео човека са Лепенског Вира старог 10 000 година, говори Владимир Нојковић, управљач Лепенског Вира.

У емисији нам Јелена Бујдић Кречковић прича легенду о Воденој вили, али нас подсећа и на историју једног града који је више пута нестајао у водама Дунава. Прича о Поречу и Старом Милановцу је заправо прича о Доњем Милановцу који данас видимо и знамо.

На крају нашег путовања по Ђердапу стигли смо до Кладова и тамошње Библиотеке "Центар за културу“, иначе једине установе културе у граду. О њеним активностима и мисији коју има да чува нематеријално наслеђе овог дела Источне Србије, говори директорка Библиотеке, Жаклина Николић. У прилогу посвећеном обновљеној тврђави Фетислам за који многи кажу да је бисер на Дунаву, у емисији говоре Саша Николић, председник Општине Кладово и Невенка Болдорац, помоћник председника Општине.

Аутор и уредник серијала: Светлана Илић

Сниматељ: Бранко Срећковић

Монтажер: Александра Виријевић Павлек

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво