Читај ми!

Фудбал (ж) - ЛШ: Барселона - Волфсбург

Фудбалерке Барселоне и Волфсбурга одмериће снаге у финалу Лиге шампиона за даме. Утакмица се игра у суботу од 16 часова на Филипс стадиону у Ајндховену уз директан пренос на Другом програму РТС-а. Коментатор утакмице биће Немања Матић.

Фудбалерке Барселоне једном су освајале титулу у Лиги шампиона и то у сезони 2020/2021, а поред тог трофеја играле су и два пута у финалима елитног клупског такмичења и оба пута поражене су од екипе Лиона из Француске. У сезони 2018/2019. Барселона је изгубила од Лиона са 4:1 у Будимпешти, док је претходне сезоне тим из Француске славио против Барсе са 3:1 у Торину.

Интересантно је да је екипа Барселоне претходне сезоне у полуфиналу савладала управо немачки Волфсбург са 5:3 у двомечу. Каталонке су до сада осам пута освајале титулу шампионки Шпаније, а куриозитет је и да у претходне четри сезоне имају четри титуле у низу. Ову такмичарску годину у Шпанији завршиле су убедљиво на првом месту испред највећег ривала Реал Мадрида, са само једним поразом на 30 лигашких утакмица.

Са друге стране Волфсбург је један од најбољих тимова у историји Немачког женског фудбала. Два пута су освајале Лигу шампиона и то у сезонама 2012/2013. и 2013/2014. Након те две узастопне титуле шампионки старог континента, играле су и четири пута у финалима елитног надметања, последњи пут 2020. када су у Сан Себастијану поражене од неприкосновеног Лиона са 3:1. Волфсбург је седам пута био шампион Немачке у женском фудбалу, уз 10 Националних купова, а интересантно је да су ове сезоне остале без титуле јер боље од њих у лиги биле су фудбалерке Бајерна из Минхена.

Барселону на терену предводи најбоља фудбалерка данашњице и капитен тима Шпанкиња Алексиа Путељас, а поред ње главна звезда тима је и Енглескиња Луси Бронз, најбоља играчица света на месту десног спољног. У навали, Барса рачуна и на Нигеријку Асисат Ошоалу али и на Шпанкињу Аитану Бонмати - њих две постигле су по пет голова ове сезоне у Лиги шампиона.

Код Волфсбурга посебну пажњу треба обратити на легендарну Немачку репрепрезентативку Александру Поп, као и на њену сународницу Свењу Хут. Ипак, немачки клуб се у нападу највише узда у најбољег стрелца Лиге шампиона ове сезоне, Пољакињу Еву Пајор која је постигла осам погодака у надметању.

Кључне фудбалерке екипе су и Швеђанка Ребека Бломквист, као и Исланђака Јонсдотир и Холанђанка Рурд. Лига шампиона за даме игра се од 2001, а у претходне 22 године најуспешнија је екипа Лиона са осам титула шампионки Европе.

Немачки Ајнтрахт Франкфурт има четири титуле, док су Шведски Умео, као и фудбалерке Немачких тимовома Турбине из Подсдама и Волфсбурга по два пута славиле у елити. Један трофеј до сада освајале су играчице Барселоне, Арсенала и Дуизбурга. Пари Сен Жермен је два пута губио у финалима.

Утакмица између Барселоне и Волфсбурга игра се у суботу од 16 часова на стадиону Филипс у Ајндховену. Директан пренос обезбеђен је на Другом програму РТС-а. Коментатор утакмице биће Немања Матић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво