Читај ми!

Небојша Челик, Како преживети модерна времена

07. епизода - Бука

Редакција дечијег програма Радио-телевизије Србије у трећој сезони едукативног серијала Небојша Челик под називом Модерна времена бави се проблемима данашњих адолесцената, покушавајући да форматом и визуелним језиком ову тему прилагоди циљној групи коју чине сами адолесценти али и њихови родитељи. Тема седме епизоде овог серијала под називом Бука истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: Бука изазива поремећај свакодневних активности нарочито у извођењу сложенијих менталних напора. Бука доводи до поремећаја у понашању услед отежане комуникације једнако као и до других когнитивних и соматских ометања. Агресивно понашање јавља се код буке изнад 80 dB. Светска здравствена организација упозорава да је чак 1,1 милијарда млађих особа у доби од 12. до 35. године живота изложена опасности од губитка слуха, посебно ако се има у виду ризично понашање и склоност адолесцената да проводе време уз прегласну музику у приватном и у јавном простору у коме се губи смисао и значење музике и забаве а у први план избија изложеност чулним стумулицајама, галама и хаос који долазе из различитих извора и избегавање/одустајање од било какве комуникације која је у околностима буке ограничена и постаје излишна.

Тим поводом као гошћа епизоде Бука у документарном сегменту је Катарина Јовановић - оперска певачица, специјални саветник за музику.

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Екипу Јутјубера играју: Антонела Васић, Ана Стевић, Вања Јовановић, Вања Станковић, Димитрије Стајић, Ена Кристина Матошевић, Јана Окиљ, Катарина Јовановић, Марија Жеравица, Марко Милошевић, Саша Нићифоровић, Сара Пејчић.

Бластерси изводе оригиналну нумеру: Бука

На самом крају епизоде МС психолог Федор Мунижаба оцењује и закључује: "... ипак, уз ризик да звучим као party-breaker, морам да кажем да психолошки гледано постоји значајна разлика у ефектима гласног звука у зависности да ли је звук у форми музике или неког другог облика (шума, шкрипе, рад машине, удар чекића, итд.), као и у зависности да ли је особа вољно или невољно изложена тој гласноћи. Наиме ако је у питању вољно излагање музичком садржају, који је по избору особе, и који је гласан, онда ефекти могу бити сасвим супротни, пожељни, јер музика може да делује терапијски. Неке студије показују да излагање екстремнијој музици по избору, може да доведе до ублажавања непријатних емоција, нарочито љутње, анксиозности и депресије."

Сценарио и режију потписује редитељ Милутин Петровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво