Читај ми!

Небојша Челик, Како преживети модерна времена

4 епизода: Инфоманија

Редакција дечијег програма Радио-телевизије Србије у трећој сезони едукативног серијала Небојша Челик под називом Модерна времена бави се проблемима данашњих адолесцената, покушавајући да форматом и визуелним језиком ову тему прилагоди циљној групи коју чине сами адолесценти али и њихови родитељи. Тема четврте епизоде овог серијала под називом Инфоманија истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: "Брзо" и "инстант" су постали синоними за успех а потреба за информацијама, авантуром, искуством, игром мора да буде испуњена без одлагања или ће брзо постати застарела. Несумњиве су предности и могућности које пружају нове технологије. Неки млади људи постају информациони адикти а њихова глад за знањем (и/или игрицама) је тако снажна да нису у стању да престану са интернет претрагама, укључивањем у различите игрице, читањем чланака који пружају одређене информације... Модерни људи су битно смањили потребу да памте, осећају и мисле. Осећање пријатности данас доноси стална размена обиља различитих информација и ослањање на више различитих извора информација које се шире са мобилних телефона и интернета у различитим околностима и са различитим циљевима (постојати значи бити информисан, брзо пронаћи информацију значи бити сналажљив, информације су у функцији прекраћивања времена а не радозналости итд). Уместо фокусираног напора ка креативности, императив постаје да се обавља на хиљаде ситних задатака

Тим поводом као гошћа епизоде Инфоманија у документарном сегменту је Дарија Медић - уметница, специјални саветник за уметност XXI века.

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Екипу Јутјубера играју: Антонела Васић, Ана Стевић, Вања Јовановић, Вања Станковић, Димитрије Стајић, Ена Кристина Матошевић, Јана Окиљ, Катарина Јовановић, Марија Жеравица, Марко Милошевић, Саша Нићифоровић, Сара Пејчић.

Бластерси изводе оригиналну нумеру: Ја сам интернет звер

На самом крају епизоде МС Психолог Федор Мунижаба оцењује и закључује: "...оно што је доказано је да са већим бројем информација или задатака - "мултитаскинг" - претерано делимо пажњу, па нам се квалитет обраде појединих елемената смањује и постајемо недовољно осетљиви на квалитет информација и стварају нам се на пример: неодлучност због претеране количине информација, па због замагљивања важних у мору тривијалних података, па губимо критеријум о кредибилности извора, и многе третирамо једнако, што све може да води различитим емоционалним проблемима међу којима су отуђивање, ниско самопоуздање и осећање ниже вредности."

Сценарио и режију потписује редитељ Милутин Петровић.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"