Читај ми!

Националне мањине вредности и врлине – Румуни у времену

Највеће богатство једне земље нису природне лепоте већ људи који у њој живе. Србија је богагата држава, јер осим већинског српског народа у њој живе и националне мањине.

У једној од претходних емисија већ смо започели дружење са припадницима румунске националне мањине. Сазнали смо да овај народ на просторима данашње Србије живи од средњег века, а да је статус националне мањине добио још пре другог светског рата, а самим тим и право на школовање на свом матерњем језику. Историја школства на румунском језику има дугу традицију, а једна од најстаријих образовних установа је Вршачка гимназија, у којој се поред економске школе у Алибунару, настава одвија на румунском.

Ипак, најбољи баштиници и чувари културе, језика и традиције свог народа су аматарске културно-уметничка друштва у селима у околини Вршца.

Фолклор и игра су врло важни за очување националног идентитета. До оригиналне ношње је често тешко доћи па су у удружењу жена „Вредне руке Баната“ одлучиле да помогну својим играчима, и то оним најмлађим.

Вредне руке жена из Владимировца нису познате само по везу, плетењу и другим ручним радовима, већ су нас као праве банатске домаћице дочекале са тредиционалним јелима овог краја.

Кроз причу вас води глумац Саша Пилиповић Пиле.

Аутор: Предраг Балабан
Новинари: Горан Казић
Сниматељи: Игор Вићентијевић, Јелена Тимотијевић,
Монтажа: Ирена Бојовић
Продуцент: Јелена Стерџевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи