Читај ми!

Небојша Челик: Како преживети модерна времена

1. епизода: Стрес

Редакција дечијег програма Радио-телевизије Србије у трећој сезони едукативног серијала Небојша Челик под називом Модерна времена бави се проблемима данашњих адолесцената, покушавајући да форматом и визуелним језиком ову тему прилагоди циљној групи коју чине сами адолесценти али и њихови родитељи. Тема прве епизоде овог серијала под називом Стрес истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: "Због притиска и стреса око четвртина младих у свету се окреће алкохолу, десет посто цигаретама и око осам посто дрогама. У клиничкој пракси се препознаје значајан пораст различитих психосоматских реакција, симптома анксиозности и депресије. Младима све ћешће постаје потребна стручна помоћ како би успели да се изборе са напетошћу и доживљајем некомпетентности у различитим сферама. Неопходно је да се препознају друштвени чиниоци модерног доба у целини, тренд социјалних кретања и посебни економски чиниоци који доприносе да млади развијају доживљај некомпетентности и испољавају тешкоће у развијању свог зрелог идентитета. С друге стране важно је младим људима континуирано и на психолошком и на социјалном и друштвеном нивоу пружити подршку “да раде на себи”, да развијају своју “резлијентност” (жилавост) а која се огледа у увиду, добром разумевању себе, моралности и емпатији, здравој интерперсоналности, креативности, здравом хумору и независности."

Тим поводом као гост епизоде Стрес у документарном сегменту гостује Никола Чутурило - музичар, као специјални саветник за стрес и стручњак за питање које мучи већину младих код нас: Остати или отићи?

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Екипу Јутјубера играју: Антонела Васић, Ана Стевић, Вања Јовановић, Вања Станковић, Димитрије Стајић, Ена Кристина Матошевић, Јана Окиљ, Катарина Јовановић, Марија Жеравица, Марко Милошевић, Саша Нићифоровић, Сара Пејчић.

Бластерси изводе оригиналну нумеру: Дневна доза стреса.

На самом крају епизоде МС психолог Федор Мунижаба оцењује и закључује: "... за гледаоце би било корисно да схвате да је стрес уствари састављен из два дела, и то спољњег догађаја, окидача, повода, који зовемо стресор, и индивидуалног приватног доживљаја који уствари зовемо скраћено стрес. Због чињенице постојања низа индивидуалних разлика у реаговању на стрес, где исти животни догађаји или изазови представљају окидаче за врло различите реакције и то од равнодушности до растројства, код стреса је најбоље разумети и акцентовати онај други део, односно нашу личну реакцију на неки окидач. То је зато што та реакција уствари зависи у највећој мери од тога како тачно тумачимо оно што видимо као повод за непријатност."

Сценарио и режију потписује Милутин Петровић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво