Читај ми!

Рани кадрови 022: Никола Ромчевић

Шесту епизоду треће сезоне серијала “Рани кадрови”, посвећене студентском филму у Србији и Републици Српској и снимљене у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а, емитујемо у суботу 10. јуна на нашем Другом програму

У овој епизоди “Раних кадрова”, која носи назив “022: Никола Ромчевић”, представљамо вам студента Факултета драмских уметности у Београду, младог аутора необичних призора, као и карактера померених изван реалности. У његовим филмовима 40-дневни парастос одвија се у атмосфери диско-клуба, док ствари са отпада служе као Прустове “мадленице”, које призивају давно заборављена или потиснута сећања. Реч је о аутору који срећно спаја филм са утицајима других медија, за кога су музика, дизајн и литература плодни подстицаји у стварању покретних слика.

Никола Ромчевић рођен је 1999. године у Београду. Завршио је Филолошку гимназију; био је полазник Центра за визуелну културу “Квадрат” од 2017. Студент је четврте године филмске и ТВ режије на Факултету драмских уметности у Београду. Аутор је краткометражних студентских филмова “40 дана диска”, “Месечев цвет”, средњеметражног филма “Секундарне сировине” и музичког спота “Како овде” групе “Прототип”.

Након уводног разговора са младим редитељем у студију “Раних кадрова”, ексклузивно ћемо погледати светску премијеру његовог средњеметражног играног филма “Секундарне сировине”.

У филму “Секундарне сировине”, редитеља и сценаристе Николе Ромчевића, два ексцентрична брата скупљају секундарне сировине чији предмети имају приступ трауматичним сећањима њихових власника. Та иста сећања се онда користе у терапеутске сврхе где власници дају свој предмет и онда се, на депонији, суоче са својом прошлошћу коју потискују. Током рада један брат почне да сумња у мотиве другог и полако се открива велика тајна коју више не могу да поричу. Улоге у филму тумаче Јован Јовановић, Амар Ћоровић, Душко Радовић, Златан Видовић, Анђелка Прпић, Александар Кецман, Бранка Петрић, Иван Ђорђевић, Маша Артико, Константин Јовановић, Даница Костић и Дубравка Мијатовић.

Телевизијски приказ филма “Секундарне сировине” доноси нам Никола Попевић, филмски критичар, преводилац и колумниста, одговорни уредник Редакције филмског и страног серијског програма у Радио-телевизији Србије.

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гост Николе Ромчевића – глумац Душко Радовић, а биће речи и о његовом дипломском краткометражном играном филму, који носи назив “Скок на главу”.

Креатор и уредник серијала: Марко Новаковић

Редитељ: Огњен Исаиловић

Сценариста: Срђан Вучинић

Директор фотографије: Бојан Ракић САС

Сценограф: Мира Андрејевић

Костимограф: Александра Стошић-Крстовић

Монтажер: Петар Шумоња

Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић

Композитор: Владимир Пејковић

Дизајнер звука: Небојша Драгићевић

Шминкер: Сека Јаковљевић

Продуцент: Јека Гук-Влатковић

Производња: Радио-телевизија Србије 2022.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво