Зујалица

Деца су често за нешто чула, знају да постоји, али их копкају детаљи и занимљивости везани за то – то тим Зујалице добро зна. Зато се у наредној епизоди бавимо активностима, феноменима, местима културе које наизглед свако зна али ипак има још пар питања која сигурно нисте знали.

Једна таква тема је и одлазак код зубара. Сви знамо да је важна хигијена зуба, да мора да се иде на контроле, да неће ништа да нас страшно боли, али Зујалица коначно доноси неке конкретније одговоре – шта заиста може да се деси ако не перемо зубе, како да се понашамо кад дођемо код зубара, које су протезе данас актулене, да ли оне стварно неком магијом исправљају зубе итд.

О народним обичајима и заборављеним традицијама начули смо понешто од бака и дека, у школи, на телевизији. Па и о томе да постоји наша ноћ вештица, традиционални маскенбал, обичај женидбе Марка Краљевића. Али како све то изгледа треба питати стручњака, што су водитељи Зујалице и учинили и припремили сјајну причу за наредну емисију.

Када су у питању бајке и приче, многа деца прижељкују да читају неке нове, другачије, из пера неких модерних стваралаца који добро разумеју нове генерације. Али како настају те модерне приче, да ли су бића и догађаји у њима сгварни и откуд писцима све то – питања су која многи желе да поставе. Пошто за Зујалицу нема препрека, открићемо све то уз једног од аутора књиге прича, Повратак у Необузданију. Већ сам наслов је интригантан, а шта ћете рећи тек о детаљима о причама и писању које смо сазнали!

И пошто децу занима све, ко и како пише књиге, прави куће, снима филмове, логично је и да се запитају да ли и у музејима живе неки кућни љубимци. Одговор крије нови анимирани филм Мачке у музеју. Реч је о сасвим необичним мачкама које имају задатак да чувају вредна дела и припреме се за долазак најпознатије слике на свету, Мона Лизе, када се ниоткуда у музеју појављује некакв дух. Неће открити превише, али таман довољно да вас заинтригира овај забавни и едукативни филм.

Пошто сте ових дана активни пораните и у суботу 01. априла и видимо се у 9 и 25 (ако је то рано?!). А сви они који не буду у прилици да нас гледају премијерно могу то учинити касније на www.rtsplaneta.rs и на Јутјуб каналу Зујалице. Ако имате неке идеје и сугестије будите са нама у контакту преко Инстаграма.

И да подсетимо да емисију припрема стара добра, вама већ позната екипа: уредница Мирјана Поповић, новинарка Јована Р. Николић, млади водитељи: Тијана Зилџић, Хана Лакота, Хана Тасић, Ирена Зоричић, Растко Ђинђић, Виктор Мустајбашић, Ђорђе Зоричић, као и сниматељ Бранко Срећковић, дизајнер звука Александар Зоричић, редитељка Сунчица Јерговић, монтажерка Ана Франолић и многи други.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво