Добро је, добро је знати...

Тема ова емисије серијала Добро је, добро је знати... је конкретан утицај хране на организам.

Сазнања о ефектима појединих намирница су се временом мењала. Шта данас наука поуздано зна и која врста хране има протективно и лековито дејство на организам а која представља отров? Које су количине и учесталост конзумације потребни да би храна показала ту своју протективну страну као и која количина и чега може да наруши хомеостазу? Шта директно утиче на повећање телесне масе и формирање стомачне гојаности и да ли правилном исхраном можемо да избегнемо дијабетес, зауставимо предијабетес? Шта је аларм да доведемо дете код лекара а шта је аларм за одрасле? Конкретне, научно аргументоване, одговоре очекујемо од Проф. др Веснe Димитријевић Срећковић која је после дипломирања на Медицинском факултету, завршила специјализацију из интерне медицине и супспецијализацију из ендокринологије, магистрирала, докторирала.

Од 1988. године запослена је на Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетског Клиничког Центра Србије. Изабрана у звање асистента на Медицинском факултету Универзитета у Београду 1996. године за предмет интерна медицина (ендокринологија) а у звање редовног професора 2016. године. Шеф је јединице за исхрану и певенцију метаболичких поремећаја Центра за терапију исхраном, посебне облике терапије и неуропатију у дијабетесу. Аутор је и коаутор 503 научна рада, од којих је 51 рад у часописима који су на сци листи, бројних књига намењених и лекарима али и општем образовању и очувању здравља. Аутор је индивидуално подешених медитеранских јеловника богатих сложеним угљеним хидратима, дијетним влакнима и мононезасићеним и омега-3-полинезасићеним масним киселинама, различитог калоријског уноса који су одобрени од Републичке стручне комисије за шећерну болест.

Значајне резултате постигла је у превенцији типа 2 дијабетес мелитуса и резултате истраживања излагала на бројним конгресима у земљи и свету. У међународном пројекту превенције дијабетеса тип 2 дала је значајан допринос својим искуством и резултатима у прављењу европског водича за превенцију дијабетеса. Последње две деценије проучава метаболички синдром, деце, адолесцената и младих и дефинисала нов термин преметаболичког синдрома. Последњих година велики допринос дала је новим научним сазнањима и радовима везаним за превенцију и лечење дијабетеса, атеросклерозе, масне јетре, депресије, инфертилитета и карцинома које је приказала на бројним европским и светским конгресима.

 

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа,организатор Драган Костић, монтажа Душан Заложник, редитељ Драгица Гачић

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво