Добро је, добро је знати...

Тема ова емисије серијала Добро је, добро је знати... је конкретан утицај хране на организам.

Сазнања о ефектима појединих намирница су се временом мењала. Шта данас наука поуздано зна и која врста хране има протективно и лековито дејство на организам а која представља отров? Које су количине и учесталост конзумације потребни да би храна показала ту своју протективну страну као и која количина и чега може да наруши хомеостазу? Шта директно утиче на повећање телесне масе и формирање стомачне гојаности и да ли правилном исхраном можемо да избегнемо дијабетес, зауставимо предијабетес? Шта је аларм да доведемо дете код лекара а шта је аларм за одрасле? Конкретне, научно аргументоване, одговоре очекујемо од Проф. др Веснe Димитријевић Срећковић која је после дипломирања на Медицинском факултету, завршила специјализацију из интерне медицине и супспецијализацију из ендокринологије, магистрирала, докторирала.

Од 1988. године запослена је на Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетског Клиничког Центра Србије. Изабрана у звање асистента на Медицинском факултету Универзитета у Београду 1996. године за предмет интерна медицина (ендокринологија) а у звање редовног професора 2016. године. Шеф је јединице за исхрану и певенцију метаболичких поремећаја Центра за терапију исхраном, посебне облике терапије и неуропатију у дијабетесу. Аутор је и коаутор 503 научна рада, од којих је 51 рад у часописима који су на сци листи, бројних књига намењених и лекарима али и општем образовању и очувању здравља. Аутор је индивидуално подешених медитеранских јеловника богатих сложеним угљеним хидратима, дијетним влакнима и мононезасићеним и омега-3-полинезасићеним масним киселинама, различитог калоријског уноса који су одобрени од Републичке стручне комисије за шећерну болест.

Значајне резултате постигла је у превенцији типа 2 дијабетес мелитуса и резултате истраживања излагала на бројним конгресима у земљи и свету. У међународном пројекту превенције дијабетеса тип 2 дала је значајан допринос својим искуством и резултатима у прављењу европског водича за превенцију дијабетеса. Последње две деценије проучава метаболички синдром, деце, адолесцената и младих и дефинисала нов термин преметаболичког синдрома. Последњих година велики допринос дала је новим научним сазнањима и радовима везаним за превенцију и лечење дијабетеса, атеросклерозе, масне јетре, депресије, инфертилитета и карцинома које је приказала на бројним европским и светским конгресима.

 

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа,организатор Драган Костић, монтажа Душан Заложник, редитељ Драгица Гачић

 

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се