Освајање бесмртности

"Док смо живи смрти нема, кад она дође, нема нас“.

Овако је филозоф Епикур негде на прелазу из 4. у 3. век пре нове ере покушао да афирмише вољу за животом која би требало бити врлина и истовремено укаже на безразложност страха од смрти.

Ново издање Часа анатомије посвећено је животу, тачније, његовим појавним облицима који у основи носе базични страх од смрти. Велика уметничка дела, значајни филозофски системи, научна постигнућа заправо су свестан и несвестан вид отпора према смрти као и примери антицивилизацијског деловања, појаве ауторитарних система, култ вође и ратна разарања.

Религија, уметност и наука обећавају бесмртност, жеља за славом, такође, рефлекс је ужаса пред ништавилом и савремена епоха, чини се више него иједна пре, негује обећање бесмртности. Може ли хумана цивилизација опстати без филозофске помирености са смрћу? Колико је савремени човек далеко од Епикура и шта је последице безглаве јурњаве за бесмртношћу?

О томе ће током емисије са аспекта теологије и психологије разговарати Данијела Марковић и Александар Шибул

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Час анатомије

Autor:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено