Читај ми!

Рокенрол

Будући да су се ове, и претходних година, обележавале годишњице беднова и култних албума, у Студију знања се ове недеље говори о рокенролу који је неизоставан део стасавања читавих генерација. На које све начине нам је он данас важан, и шта нам говори о поднебљу на ком живимо, сазнајемо уз помоћ наших одабраних гостију.

Причу о томе како нас је градио рокенрол, почињемо са новинаром и писцем Иваном Ивачковићом који ће нам говорити о томе како је ишло "проходавање" рокенрола после Другог светског рата, а откриће нам и ко су били пионири рокенрола. Историчар Александар Раковић нам открива како је дошло до трансформације рокенрола од субверзивног музичког покрета до важног дела наше културе, друштвеног идентитета и предмета научних истраживања.

У креирању имиџа рок звезда, у великој мери је помогла фотографија. О томе нам говори Благоја Борислав Пешић, откривајући нам који су фотографи рушили табуе и којим то фотографијама.

Новинари емисије Студио знања обрадили су у својим прилозима хипи покрет, о ком ће бити више речи и у студију, затим су нас подсетили на култни филм Како је пропао рокенрол, али у савременој интерпретацији, а приказали су нам и колико није лако пронаћи праву екипу за оснивање рокенрол бенда.

О вези ронкенрола, радија и филма разговарамо са писцем и радио водитељем Небојшом Кривокућом и редитељем Дарком Лунгуловом. Они ће нам открити ко је сад преузео улогу радија у афирмацији рокенрола, као и колико је rokenrolsoundtrack, односно избор музике, битан елемент за успех и веродостојностнеког филма.

Прича о рокенролу, наравно, не може без музике. Дамјан Дашић и Марко Ћалић извешће нам чувене песме - Wonderwall групе Oasis и Hard days night Битлса, а извешће нам и своју ауторску песму. Дамјан ће се придружити ководитељки Јелисавети Босанац и дати препоруке млађим нараштајима, које то рокенрол песме треба да знају.

Која је ваша препорука рокенрол песме за клинце?

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво