Мрђан Бајић - Непоуздани приповедач

Фасцинантна по обиму и продукцији, као и сложености и разноликости садржаја и изведби, ретроспективна изложба Мрђана Бајића у београдском Музеју савремене уметности, насловљена "Непоуздани приповедач", која траје до средине јануара 2023. године, узбудљив је архив личне и колективне меморије, од средине 20. века до данашњих дана, којим су обухваћени бројни историјски и цивилизацијски аспекти.

Представљена на свих пет нивоа Музеја, поставка обухвата 168 дела, скулптура и цртежа, насталих током протекле четири деценије, од којих близу три четвртине никада није представљено у Београду, а чак њих петнаест је наменски израђено за београдску изложбу.

Кустоски тим: Мирослав Карић, Александра Мирчић и Жаклина Ратковић, у сарадњи с уметником, осмислио је комплексну драматрургију поставке - динамичан след тематских и хронолошких целина, са низом анекса.

Мрђан Бајић један је од најистакнутијих и најактивнијих српских уметника, значајне међународне репутације и узорне биографије. Дипломирао је и магистрирао на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, у класи проф. Јована Кратохвила, где је прво ангажован као асистент, а потом и као професор.

У првој половини 90-их година 20. века борави и ради у Паризу. Излагао је у многим светским галеријама и на значајним манифестацијама, укључујући бијенала у Сао Паолу, Панчеву, Солуну, као и Венецији, где је наступио више пута.

Његова остварења налазе се у значајним музејима и колекцијама широм света. Добитник је низа угледних награда и признања. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 2021. године.

Поред Мрђана Бајића, о његовом стваралаштву у емисији говоре: вајар Ричард Дикон, затим, проф. др Бранка Арсић, филозофкиња, проф. др Дејвид Вилс, теоретичар и преводилац, проф. др Антонело Толве, критичар и кустос, и Мирослав Карић, кустос Музеја савремене уметности.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Монтажер: Ненад Џодић
Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара