Читај ми!

Вавилон

Новембарско издање Вавилона отвара приказ једног од најбољих романа преведених током протекле године. Реч је о изврсном преводу Аријане Божовић романа енглеске списатељице, Бернардин Еваристо - „Девојке, жене, друго". Роман представља право откровење и заслужено је добио пре пар година престижну Букерову награду.

Вавилон гледаоцима представља и нову књигу дугогодишњег новинара Радио Београда, Драгослава Симића, „Век сликан микрофоном". Претходну, „Гласом писана историја", објавила је ИК Клио, 2018, а обе су настајале под утицајем британског историчара, Пола Томпсона и његове књиге "Глас прошлости" која следи идеју да су усмени извори драгоцена историјска грађа. Као дугогодишњи уредник емисије "Говори да бих те видео", Радио Београда 2, Симић је све своје емисије сачувао на електронској платформи „Аудио и Фото архив Симић". А тај сајт је и сада извор за ову књигу која се чита и слуша захваљујући могућности коришћења Кју Ар кода.

Једна од књига које се такође баве историјом и есејистиком су новообјављена књига есеја Илије Тројанова, „Ако људи има превише, ко је вишак", настала као оштар одговор и ангажовано промишљање теме о пренасељености Земље, теорије која потиче од Томаса Малтуса, енглеског филозофа из 18. века који до дана данашњег има бројне следбенике. Малтусову књигу, „Оглед о начелу развоја становништва" је објавио код нас Службени гласник, док је књигу Илије Тројанова објавио Златни змај и о њој говори уредник и преводилац, Небојша Бараћ.

Вавилон ексклузивно представља и књигу доценткиње на Филолошком факултету у Београду, др Мине Ђурић, студију „Трансмузикализација текста: музика српске модернистичке књижевности" која доноси нека сасвим нова читања и углове проучавања српске књижевности.

У емисији ће се представити песници, Даница Вукићевић са својом новом књигом кратких проза, „Унутрашње море", као и Дејан Матић који из нове збирке поезије, „Август", чита једну песму.

У Вавилону ће бити речи још и новом часопису за савремену културу Војводине, „Нова мисао" у издању Културног центра Војводине, „Милош Црњански", као и о веома занимљивој књизи Војислава Деспотова, „Књижевни кувар", постхумно објављеном експерименталном штиву где нам писац на духовит начин представља рецепте преузете и осмишљене на основу одломака из дела познатих светских писаца.

Емисију осмислила и водила: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво