Ретровизија 2021

У епохи пандемије, простори музеја и галерија, као и атељеа где уметници стварају, показали су се као веома безебедна места. У другој години пандемије, чини се да се сцена визуелних уметности консолидовала и оживела. Током 2021. године, неким од значајних изложбених подухвата и манифестација била су посвећена појединачна издања серијала Арт зона.

У последњој епизоди Арт зоне у овој години, подсећамо се изложбе слика Влаха Буковца у Галерији САНУ, ретроспективе фотографија Горанке Матић и слика Владимира Величковића у београдском Музеју савремене уметности, као и ретроспективне изложбе Мире Бртке у Музеју града Београда, затим, интерактивне инсталације "А галаксија около сија" Владана Радовановића, представљеној у хали Београдског сајма, и међународног 58. Октобарског салона.
Биће речи и о студији „Југославија на венецијанском бијеналу од 1938. до 1990 - Културне политике и политике изложбе" др Ане Ереш, која је промовисана готово истовремено када је одабран представник Србије на наступајућем 59. Венецијанском бијеналу, 2022. године - визуелни уметник Владимир Николић, који ће у кратким цртама представити скицу свог пројекта.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије