Читај ми!

Рани кадрови 001: Синиша Цветић

У оквиру "Драмског понедељка" у мају приказујемо серијал емисија о студентском филму у Србији, чији је наслов "Рани кадрови". Серијал је снимљен у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а по идеји његовог аутора Марка Новаковића, који је и модератор емисија.

У првој емисији "Раних кадрова", која носи назив "001: Синиша Цветић" а коју емитујемо 3. маја на Другом програму, представљамо студента "револуционара", довољно смелог да својим филмовима пољуља неправедне и нехумане, експлоататорске темеље друштва и света у коме живимо. У исто време, он је и аутор изузетно талентован да своје приче оплемени хумором и иронијом, елементима фарсе и гротеске, као и топлином и емпатијом према јунацима које нам доноси.

Синиша Цветић рођен је у Београду 1994. године. Испрва је студирао филозофију на Филозофском факултету, али од 2016. студира филмску и ТВ режију на факултету драмских уметности у Београду. Током студија режирао је кратке игране филмове "Компромис", "Неми крик", "Диносаур" и "Извршење".

Након уводног разговора са младим редитељем у студију "Раних кадрова", погледаћемо филм "Извршење" из 2020. године који је био његов завршни испит на трећој години студија.

У филму "Извршење", насталом по сценарију Давида Јаковљевића и у режији Синише Цветића, петочлана породица треба да буде присилно исељена из свог стана од стране грађевинског инвеститора. На дан исељења настаје пуно тензије између чланова породице док покушавају да разумеју зашто је до тога дошло и како да спасу стан... Улоге у филму тумаче: Ева Рас, Бранислав Лечић, Дуња Стојановић, Александар Кецман и Ива Јовановић.

Телевизијски приказ филма "Извршење" доноси нам Сања Милић, новинарка и дугогодишња уредница програма за културу Радио Београда 2 и заменица Главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма Радио-телевизије Србије.

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гост Синише Цветића - млади сценариста Давид Јаковљевић, а биће речи и о припреми њиховог заједничког дипломског дугометражног играног филма, који носи назив "Усековање".

Аутор и уредник серијала: Марко Новаковић
Редитељ: Марко Јефтић
Сценариста: Срђан Вучинић
Директор фотографије: Бојан Ракић САС
Сценограф: Мира Андрејевић
Костимограф: Александра Стошић-Крстовић
Монтажер: Петар Шумоња
Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић
Композитор: Владимир Пејковић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Шминкер: Јелена Ђорђевић
Продуцент: Јека Гук-Влатковић
Производња: Радио-телевизија Србије 2020.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара