Читај ми!

Прокупац и вранац

Гост 126. издања емисије „Грозд" је један од познатијих француских енолога. Кристофа Дефонтена срели смо у виноградима села Потркање надомак Књажевца.

Тамо проводи неколико месеци годишње и брине о виноградима и вину једне нове српске винарије. Одушевљен је сортом грожђа и вином од „вранца". За РТС каже да су српска вина све боља и да би требало да буду заступљенија на такмичењима у Француској. Посебно се то односи на наша органска вина.

Наша аутохтона сорта „прокупац" све више је заступљена у нашим виноградима, а вина од ње почела су да освајају значајне награде на  светским такмичењима. „Прокупац" је добио и свој дан у октобру. Тада се дегустирају вина од прокупца и обилазе његови произвођачи.

Од наших дописника из Хрватске добили смо лепу причу о произвођачу органског и биодинамичког грожђа и вина из Јастребарског. Тамошња винарија прави и одлична пенушава вина. Бербе грожђа у току су у Шпанији и Кинеском Синђангу. Сви радници и берачи у региону Риоха морају да ураде тест на коронавирус пре него што уђу у виноград.

Уредник емисије: Душан Величковић

 

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије