Договорени рат? (Први део)

Радио-телевизија Србије емитује први део документарног филма "Туђман, Милошевић: Договорени рат?".

Фрањо Туђман и Слободан Милошевић срели су током ратних збивања укупно 48 пута и то претежно на маргинама међународних конференција. Све време рата, њих двојица су била у телефонском контакту.

Туђманов шеф кабинета Хрвоје Шаринић је у период од 1993. до 1995. године једанаест пута долазио у Београд на тајне сусрете са Милошевићем. Један од последњих сусрета био је само неколико дана након Олује.

Два предесника су стално одржавала контакте, али су се једино у Карађорђеву и у Тиквешу почетком 1991. године срели самостално. Многи тврде да су управо током ових сусрета Туђман и Милошевић нашли заједнички језик.

Шта су се договорили у Карађорђеву? О чему су причали? Како се у договор уклапа Вуковар и Дубровник? Како Олуја? Да ли се споразум два лидера видео и на терену у Босни? Ко је кога ту надмудрио?

Одговоре на ова питања доноси нови документарни филм "Туђман, Милошевић: Договорени рат?" аутора Слађане Зарић и редитеља Филипа Чоловића који ће бити приказан на Радио-телевизији Србије у уторак и у среду у 21.05.

То је уједно први документарни филм који се бави односима председника две највеће југословенске републике а који је базиран на сведочењу тада најистакнутијих српских, хрватских, словеначких и бошњачких политичара.

Аутор документарног филма је Слађана Зарић, редитељ Филип Чоловић. Новинар је Весна Илић, директор фотографије Слободан Грче, монтажер Марија Богичевић.

Документарац је сниман у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији. Урађен је у продукцији информативног програма РТС-а. Реч је о дводелном документарном филму , који се у првом делу бави састанком у Карађорђеву и Тиквешу и опште тадашњом узаврелом ситуацијом у СФРЈ.

Други део филма о Туђману и Милошевићу говори о ситуацији на терену, односно доноси одговор на питање да ли се договор из 1991. године види у ратним сукобима Срба и Хрвата који су потом уследили. И то како у Хрватској тако и у Босни и Херцеговини.

Мерила времена Мерила времена

Autor:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара