Сребреничка поља смрти

Радио-телевизија Србије, поводом годишњице злочина у Сребреници, у петак, 9. јула, на Првом програму, у 21.00, емитује документарни филм "Сребреничка поља смрти".

То је први документарни филм који се на ту тему ради у продукцији РТС-а. Кроз хронологију догађаја током лета 1995. године, филм нам приказује шта се на простору Сребренице дешавало тих месеци и година.

Саговорници су сведоци и жртве злочина: мајке које су изгубиле синове, припадници 28. дивизије Армије БиХ, српски војници, судски истражитељи.

Филм је сниман у Сребреници, Поточарима, Братунцу и на статиштима, местима на којима су војници Војске Републике Српске, јула 1995. године, извршили злочини над Бошњацима: пољопривредна задруга Кравица, Брањево, Пилице, Нова Касаба.

Осим српских и бошњачких саговорника, о догађајима у Сребреници говори и командант УНПРОФОР-а у Босни Филип Моријон и професор на Холандском институту за ратна истраживања Петер Ромијн, који је на захтев холандске Владе радио извештај о догађајима у Сребреници. Филм је богат архивским материјалом.

Филм је урађен у продукцији Информативног програма РТС-а.

Аутор филма је Слађана Зарић.

Мерила времена Мерила времена

Autor:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије