Читај ми!

Гастрономад

Пита из Алмопије

У месту Аравистос, у области Пела, наш гастрономад Никола Вучковић провео је дан са женама из удружења Pavlos Melas Cultural Club, чуварима локалне традиције. Ово удружење окупља баке и жене из региона, које на старински начин припремају јела својих предака.

Спремали смо манти – домаће тесто развлачено на софри, пуњено куваном тараном и пилећом џигерицом. Манти се увија у мале пужиће, пече док не порумени и затим прелива пилећом супом да би добило мекоћу и дубину укуса. Баке су нам припремиле и друга традиционална јела, попут меланзана, пите са млеком и јајима и слатких смокава са поморанџом у сирупу. Аравистос је мало село у коме се осећа дух заједништва и дубоко поштовање према кулинарском наслеђу. Жене из удружења одржавају обичаје и рецептуре које се преносе генерацијама. У студију је спремао питу са смоквама и фетом као мали знак захвалности према самом месту, али и удружењу жена, а и традиција се најбоље чува када се дели. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом