понедељак, 15.09.2025, 18:21 -> 18:24
Пештерска праменка и јагње које мирише на мајчину душицу
На око 1100 метара надморске висине пештерска јагњад пасу чајеве и лековито биље. За пастире али и пекаре са овог краја то је основ за добијање квалитетне јагњетине али и неизоставно чист ваздух и бистра вода са ове висоравни. Како нам кажу, такво обиље мало ко може себи данас да приушти.

Autor:
Горислав Папић
Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]
Када се што сликовитије жели приказати јединствена клима Пештерске висоравни каже се да је ово српски Тибет. Када се потенцирају рекордни минуси измерени у температури ово је балкански Сибир. Али ако о Пештерској висоравни причамо од касног пролећа до ране јесени поређења треба тражити у сточарским крајевима Европе. Иако медитеранским, није претерано Пештер назвати српском Андалузијом и то због традиционалног начина узгоја стоке али и квалитетног сира и меса. Оно што је за Андалузију мерино овца, то је за Пештер сјеничка праменка. Иако нема такву препознатљивост, отпорна је на сурову климу и издашна је у млеку и месу - а то је битније у оваквој средини.
Аутор: Ђорђе Славковић
Уредник: Горислав Папић
Коментари