среда, 30.07.2025, 13:21 -> 10:38
Гастрономад
Две пасте
Кажу да је паста више од хране и симбола Италије – то је емоција, традиција и део њиховог идентитета. Међутим, њени корени сежу дубоко у историју – од Кине и Блиског истока до Сицилије, где су Арапи у исхрану увели сушену тестенину. Италијани су од пасте направили уметност – сваки регион има своје облике и сосове, од таљатела у Емилији до оречијете у Пуљи. Сува паста се прави од дурум пшенице и идеална је за парадајз сосове, док се свежа паста са јајима комбинује са путером, павлаком и сиром. Парадајз, иако данас најважнији састојак многих сосова, у Италију је стигао тек у 16. веку и дуго је био сматран отровним. Први парадајз сос забележен је у Напуљу, а данас је основа италијанске кухиње. Босиљак, мирисан и свеж, савршено заокружује укус – користи се сиров, у песту, или тик пред крај кувања соса. У Лигурији се користи више маслиново уље, док се у северним регијама често кува с путером. Италијани верују у једноставност и квалитет - мало састојака, али савршен баланс укуса.
Наш гастрономад Никола Вучковић прави нам две пасте - запечене тортиљоне са пикантним парадајз сосом и моцарелом и пролећну пасту са шпарглама у сосу од лимуна. Пријатно гледање!
Коментари