Читај ми!

Гастрономад

Пилећа мусака на Сабихин начин

Времена се мењају, а са њима и обичаји. Некада се јело за софром, а данас за столом. Али, где год да се једе, храна спаја људе и преноси културу једног народа. Наш гастрономад Никола Вучковић угостио је Сабиху Дацић, ауторку кулинарских серијала Пријепољке и Сабихина софра, која жели да отргне од заборава све оно на чему су генерације наших предака одрастале и сачува рецепте и топле људске приче које су се преносиле са колена на колено. Од ње је научио како се прави пилећа мусака из Новог Пазара, лаганије, али веома укусно јело које спаја традицију и домаће укусе.

Припрема се од кромпира, пилећег меса (најчешће белог), лука и зачина као што су бибер и оригано. Кромпир и пилетина се слажу у слојевима, а затим прелију смесом од јаја и павлаке, што даје мусаки сочност и кремасту текстуру. У неким варијантама додаје се и сир за хрскаву, запечену корицу. Пече се око један сат, прво покривено, а затим откривено да се лепо запече. У Новом Пазару води се посебна пажња да све буде добро зачињено и лепо запечено. Ово јело је омиљени породични ручак, једноставно, али богато укусом. За љубитеље традиционалних слаткиша Сабиха и Никола направили су здраве бомбице од урми, сувих шљива и сувог грожђа. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом